szerző:
MTI / hvg.hu

Sikeresen landolt a Hajabusza-2 japán űrszonda a Ryugu kisbolygó felszínén – jelentette be pénteken a japán űrhajózási és -kutatási hivatal.

A szonda éjfél előtt kezdte megközelíteni a száguldó aszteroidát. A hivatal ezután közölte, hogy az űrszondáról érkezett adatok alapján közép-európai idő szerint csütörtök éjfél előtt nem sokkal sikeresen megtörtént a landolás a Földtől mintegy 340 millió kilométerre lévő aszteroidán.

©

Arra azonban napokig várni kell, hogy kiderüljön, az űrszondának sikerült-e begyűjteni kőzet- és talajmintákat a 900 méter átmérőjű Ryugun – tették hozzá. A szakemberek szerint a C-típusú Ryugu kisbolygó a Naprendszer kialakulásának hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így többet megtudhatunk az élet keletkezéséről.

©
©

A pénteki mintagyűjtés az első a Hajabusza-2 számára tervezett három ilyen landolás közül. A japán űrkutatási hivatal októberben néhány hónappal elhalasztotta az űrszonda landolását, mert a kisbolygó felszíne a vártnál göröngyösebb, és nehéz volt megfelelő leszállóhelyet találni. A hosszú halasztás másik oka az volt, novemberben és decemberben megszűnt a kapcsolat a Hajabusza-2-vel, mert a Nap túloldalán volt. A landolás helyét egy hat méter átmérőjű körzetben jelölték ki az eredetileg tervezett mintegy százméteres átmérőjű térség helyett, emiatt a vártnál jóval bonyolultabb volt a művelet – közölték a JAXA tudósai.

©

A leszállás a legjobb feltételek mellett történt – hangoztatta Cuda Juicsi, a Hajabusza-program igazgatója a JAXA Tokió-közeli Szagamiharában lévő központjában. Sibajama Maszahiko japán tudományos miniszter sajtóértekezletén méltatta a Hajabusza-2 teljesítményét, és nagyon jelentős eseménynek nevezte, hogy bemutathatták a japán technológiai fejlesztések magas színvonalát.

Jim Bridenstine, az amerikai űrkutatási hivatala vezetője Twitter-üzenetben gratulált a Hajabusza-2 sikeres leszállásához.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba. A roverek felvételeket készítenek az aszteroidáról, és mérik a felszíni hőmérsékletet. A német–francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt. Az eszköz korábban fotókat és egy videót is hazaküldött.

A NASA OSIRIS-REx űrszondája január elsején állt pályára a Földtől mintegy 2,25 millió kilométerre lévő Bennu aszteroida körül. A 2016-ban indított űrjármű feladata, hogy kutatási mintákat küldjön a Földre a Bennuról. Fokozatosan fog közelíteni a kisbolygóhoz, és robotkarjával 2020 júliusában el tudja majd érni, hogy kőzetmintákat gyűjtsön.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is ismertető Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől

Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől

Találtak egy újabb okot, ami kihathat a gyermekvállalásra – és igen sokan lehetnek veszélyben

Találtak egy újabb okot, ami kihathat a gyermekvállalásra – és igen sokan lehetnek veszélyben

Schmidt Mária: Horthy visszaadta a nemzet önbecsülését

Schmidt Mária: Horthy visszaadta a nemzet önbecsülését

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

Az olcsó tej ellen tüntettek a Pennynél

Az olcsó tej ellen tüntettek a Pennynél

Ideje volt: lassan az iPhone-okra is beszivárog a WhatsApp business változata

Ideje volt: lassan az iPhone-okra is beszivárog a WhatsApp business változata