szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Francia muszlimok egy csoportja a bíróságra citálná a Facebookot és a YouTube-ot, amiért a két platform hagyta, hogy az új-zélandi vérengzésről készült felvételek élőben fussanak.

Hiába igyekezett megszabadulni a felületein terjedő christchurchi terrortámadásról készült felvételektől a YouTube és a Facebook, a közösségi oldalak egyszerűen nem voltak urai a helyzetnek: csak a Facebookon kétszáz ember nézte az élő videók egyikét, de mire a moderátorok cselekedtek, már több mint 4 ezer megtekintés volt rajta.

A törlést azt is nehezítette, hogy a felvételek gomb mód szaporodtak: a másolatok és az eredetiről készült megosztások miatt első körben 1,5 milliót törölt le a Facebook, de mire ezekkel végzett, újabb ilyen videók tűntek fel. Többek szerint itt hibázott óriásit a Facebook, amiért a franciaországi muszlimok egy közössége most pert indított ellenük – írja a BBC. A közösség szerint az oldalak komoly hibát követtek el azzal, hogy "hagyták", hogy a felvételek eljussanak a platform használóihoz.

Az új-zélandi iszlám szövetség szóvivője, Anwar Ghani helyeselte a döntést, és azt mondta, hogy a YouTube és a Facebook is hatalmasat buktak most, emellett pedig egy szörnyű bűncselekményt reklámoztak.

A YouTube nem reagált a vádakra, a Facebook viszont megszólalt. Kommunikációs emberükön keresztül azt üzenték, sem a terrornak, sem a gyűlöletbeszédnek nincs helye az oldalon. Az eset óta több lépést tettek, mindemellett pedig osztoznak a tragédia által érintett családok fájdalmában.

A christchurchi mészárlás azért is érte sokként a közösségi oldalakat, mert egyre biztosabb, hogy a támadást előre eltervezett módon hajtották végre: a gyilkosok azt akarták, hogy mások is értesüljenek róla, mi történik a világban, és pontosan tudták, hogy a feltöltött videók akár hónapokig is elérhetők maradhatnak az interneten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!