szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először szólalt meg a Facebook azóta, hogy múlt hét pénteken 49 embert öltek meg a támadók az új-zélandi Christcurchben.

Több támadó állig felfegyverkezve rontott rá mút héten pénteken két mecset látogatóira az új-zélandi Christchurchben. Az incidens az elhunytak száma miatt is megrázta a lakosságot és a közvéleményt, de ebben a támadás közben indított felvételeknek is nagy szerepe volt – mindez ráadásul új szintre emelte a terrorcselekmények során alkalmazott módszereket.

A támadók a Facebookon és a YouTube-on is közvetítették az eseményeket, ami olyan gyorsan kezdett el terjedni, hogy a vállalatok gyakorlatilag képtelenek voltak azt lereagálni. Ha törölték az egyik helyről a felvételeket, az azonnal felbukkant egy másikon, vagyis gyakorlatilag lehetetlen volt megállítani a terjedését. A Facebook most közzétette, milyen komoly munka folyt a háttérben.

A közösségi oldal beszámolója szerint az új-zélandi lövöldözés első 24 órájában minetegy 1,5 millió felvételt töröltek a platformról, amiből 1,2 milliót a feltöltés pillanatában vettek le a platformról. Mia Garlick, a Facebook szóvivője hangsúlyozta, azokat a "megvágott" felvételeket is eltávolítják a platformról, amelyek nem tartalmaznak erőszakos jeleneteket.

A különböző platformok a támadás után igykeztek megakadályozni, hogy a terroristák által készített videók terjedjenek az interneten. A YouTube is törölni kezdte a felvételeket, hasonlóan tett a Twitter is, a Reddit pedig betiltotta a r/watchpeopledie elnevezésű topikot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!