szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem véletlen, hogy a legnagyobb közösségi oldalakon is sorra jelentek meg a pénteki, Új-Zélandon történt tömeggyilkossággal kapcsolatos felvételek. A támadók célja ugyanis pont ez volt.

Több támadó állig felfegyverkezve rontott rá pénteken két mecset látogatóira az új-zélandi Christchurchben. Az incidens az elhunytak száma miatt is megrázta a lakosságot és a közvéleményt, de ebben a támadás közben indított felvételeknek is nagy szerepe volt – mindez ráadásul új szintre emelte a terrorcselekmények során alkalmazott módszereket.

Bár a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket, annyi bizonyos, hogy a támadók közül ketten is élőben sugározták a lövöldözést, ami szakértők szerint tudatos tervezés eredménye: a The Verge azt írja, a támadók óriási figyelmet generálhattak maguknak, és mindannak, amiben hisznek, ez pedig különösen veszélyes. Nem véletlen, hogy a hatóságok már az első képkockák megjelenésekor arra kérték a lakosságot, hogy jó szándékból, például az elkövetők mielőbbi elfogása miatt se osszák meg a felvételeket.

A támadók egyike a kamerába nézve közli, mi fog történni.
©

Ez azonban nem sokat segített: röviddel az első lövések és arról készült videók publikálása után az anyagok a Facebookon, a YouTube-on, de még a Redditen és a Twitteren is terjedni kezdtek – olyan gyorsasággal, amire a technológiai vállalatoknak lehetetlennek bizonyult reagálni. Ha pedig sikerült is, az egyik platformról törölt felvétel közben egy másik felületen kelt szárnyra,

ezzel újabb löketet adva a támadók propagandájának.

Ugyan a Facebook és a Twitter is eltávolította a támadók, illetve az élő adást sugárzók fiókjait, a probléma ezzel aligha oldódott meg. A felvételek valószínűleg hetek, de akár hónapok múltán is fel fognak bukkanni, beteljesítve ezzel készítőik vágyát: a támadás után is híradásban maradni. Hogy minderre hogy és mit reagál majd a közösségi média, egyelőre nem tudjuk. A nagyobb gond, hogy talán még ők sem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!