Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

A Global Forest Watch (GFW) friss jelentése szerint tavaly világszerte 12 millió hektár trópusi erdővel lett szegényebb a bolygónk. A szakértők szerint a pusztulás tempója is aggasztó.

Valószínűleg senkinek sem kell magyarázni, milyen fontos szerepet töltenek be a fák a bolygó ökoszisztémájában, amik ennek ellenére is rendkívüli mértékben pusztulnak: a Global Forest Watch (GFW) egy új jelentése szerint tavaly 12 millió hektár trópusi erdő tűnt el, ami a 2001-ben kezdődött műholdas megfigyelések óta a harmadik legnagyobb mértékű veszteség.

A Marylandi Egyetemtől származó adatok alapján készült tanulmány szerint 2017-ben 15,81 millió hektár, az azt megelőző évben, 2016-ban pedig 16,95 millió hektár trópusi erdővel lett szegényebb a Föld. (Az erdők pusztulásának vizsgálatakor a kutatók az erdőtüzeket, valamint a mezőgazdasági okból történő fakitermeléseket is figyelembe vették.)

Illusztráció
©

A GFW országok szerinti bontásban is közli adatait, e szerint a pusztulás legnagyobb mértékben Brazíliát érintette, ott több mint 1,3 millió hektár tűnt el. A lista második és harmadik helyén álló Kongóban, valamint Indonéziában is több százezer hektáros a veszteség. A kutatók szerint a helyzet azért is súlyos, mert a műholdas felvételek alapján beavatkozás nyomai láthatók az ember által korábban érintetlen, több százéves fákból álló erdőkben is.

A jelentés ijesztő összehasonlítást is közöl az eltűnt erdők méretével kapcsolatban. Azt írták, a pusztítás mértékénél annak tempója a szörnyűbb: a 12 millió eltűnt hektár percenként 30 focipályányi terület pusztulását jelenti, összességében pedig akkora területről beszélhetünk, mint egész Belgium.

A szakértők szerint az ember okozta erdőirtás elsősorban a mezőgazdasági tevékenységekhez, valamint az állattenyésztéshez szükséges terület növeléséhez köthető. Pedig vigyáznunk kellene rájuk, az erdők ugyanis nem csak az állat- és növényfajok számára nyújtanak védelmet és lakóhelyet, a klímakárosító gázok elnyelésében is fontos szerepük van.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!