szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Huawei-bojkottban kicsúcsosodó, a Kínával szemben hirdetett amerikai kereskedelmi háború az amúgy sem olcsó iPhone-ok árára is hatással lehet. Kérdés, megengedheti-e ezt magának az Apple.

Kínában bojkottálnák az iPhone-okat, új operációs rendszert kénytelen fejleszteni a Huawei, miközben le kell mondania PC-gyártásáról – ezek már egyértelmű következményei az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak. Az egyszerű felhasználó úgy gondolja, ez túlságosan nem érinti őt, azonban máris érintetté válhat, ha iPhone-ja van, pontosabban ha ilyen telefont (esetleg iPadet, MacBookot) szeretne a jövőben.

Az iPhone-ok nagy részét gyártó Foxconn bejelentette, hogy komolyan gondolkozik azon, hogy a Kínát sújtó intézkedések miatt kiviszi innen a termelését, ami viszont – az ellátási lánc áthelyezése miatt – óhatatlanul is – költségnövekedéssel járna. Egyébként nemcsak iPhone-ok készülnek Kínában, az iPadek, Macek, Apple Watchok is tartalmaznak olyan alkatrészeket, amelyeket itt gyártanak, vagy itt szerelnek össze.

Az ellátási lánc áthelyezése nem megy egyik percről a másikra, a folyamat akár 12-18 hónapig is eltarthat. Szükség van új munkaerőre, ezek betanítására, átképzésére. Jelenleg szinte egyetlen hely sem felel meg a mostani kínai gyártási láncnak. Az Indiából történő szállítási idő például legkevesebb két héttel növekedne, mivel ennek az országnak nincsen olyan infrastruktúrája, mint Kínának (mélyvízi kikötők, igen gyors vonatok, nyolcsávos autópályák). A szakértők szerint ha mindezt figyelembe vesszük, nagyjából 30 százalékos áremelkedésre kell számítani.

Most már csak az a kérdés, mi lesz ezzel a 30 százalékkal. Lenyeli-e az Apple, vagy inkább áthárítja a vásárlókra? Mi inkább ez utóbbira szavaznánk, bár a jelenlegi nem túl rózsás iPhone-értékesítési adatok miatt könnyen lehet, hogy inkább az előbbit lesz kénytelen választani.

Ha nem szeretne lemaradni az iPhone-os hírekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!