szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft társalapítója egy interjúban beszélt arról, szerinte mi volt a legrosszabb döntés, amit a Microsoft irányításában meghozott.

Hiába volt piacvezető pozícióban a Microsoft a 2000-es évek elején, mégis lemaradt a mobiléráról. A sorozatos rossz döntések miatt a cég gyakorlatilag lecsúszott az okostelefon-éráról, és ahelyett, hogy piacvezetővé lépett volna elő ezen a fronton, számtalan (kétségbeesett) próbálkozás után végül feladták a windowsos telefonokat – mostanra pedig androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft. (Némi fény viszont ennek ellenére is van az alagút végén.)

Az, hogy a Microsoft lemaradt az okostelefonokról, klasszikusan Steve Ballmer rossz döntéseihez köthető, némi felelősséget azonban most Bill Gates is magára vállalt. A Village Global által szervezett beszélgetés egyik legérdekesebb része az, amikor Bill Gates azt mondja, élete legnagyobb baklövése volt, hogy a Microsoft lecsúszott az Androidról.

"A szoftverpiac alapvetése, hogy a győztes mindent visz. Éppen ezért a legrosszabb döntés, amit meghozhattam, az volt, hogy nem akartam, hogy a Microsoft teremtse meg azt, amivé végül az Android vált. Az Apple világán kívüli telefonok standardjává. Ha csak feleannyi alkalmazásod van – vagy akár csak 10 százalékkal kevesebb –, mint a konkurenciának, véged van. Az Apple-lel szemben egyetlen hely kiadó."

– nyilatkozta Bill Gates, aki szerint ezzel 400 milliárd dolláros üzletről csúsztak le.

A Google még 2005-ben vásárolta fel az Androidot készítő céget mintegy 50 millió dollárért, amelynek egykori vezetője, Eric Schmidt korábban elismerte, hogy a céljuk az volt, hogy legyőzzék a Microsoft Windows Mobile törekvéseit.

A Microsoftnál hónapokon át vitatkoztak arról, hogy szükség van-e a Windows Mobile-ra, végül pedig úgy döntöttek, beszántják az egészet, és Windows Phone néven kezdik elölről az egészet. A történet kifutását pedig már ismerjük.

Gates kijelentése, miszerint a mobilos világban egy szabad hely van az Apple-n kívül, nem hangzik túl jól az éppen rendszerváltásra készülő Huawei számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőröket is meglepte, milyen horrorkaravánt fogtak az M5-ösön

A rendőröket is meglepte, milyen horrorkaravánt fogtak az M5-ösön

Orbán maszkot posztolt a Mészáros építette új Duna-híd átadójára

Orbán maszkot posztolt a Mészáros építette új Duna-híd átadójára

Barcelona: Koeman nem dolgozhat Setien kifizetéséig

Barcelona: Koeman nem dolgozhat Setien kifizetéséig