szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vegán ételek piacán eddig viszonylag kevés felhozatal volt a hal ízű, de halat nem tartalmazó ételekből, a jövőben azonban ez változhat.

Akik úgy döntenek, hogy nem szeretnének húst enni, ma már rengeteg olyan termék közül választhatnak, amelyekben ugyan nincs hús, de az ízük-állaguk nagyon is hasonlít rá. Legyen szó kolbászról vagy épp tepertőről, szinte mindennek van húsmentes "helyettesítő" terméke – aki viszont vegánként vágyik egy jó "halas" ételre, annak sajnos nincs ekkora szerencséje.

A The Good Food Institute (GFI) 2019 júliusában kiadott jelentése szerint csak az Egyesült Államokban az év elejétől áprilisig mintegy 801 millió dollár, vagyis nagyjából 232 milliád forintnyi forgalmat generáltak a műhúsok. A hal ízű halmentes ételek azonban csak a piac 1,2 százalékát teszik ki, ami elenyésző mennyiség. Ennek oka részben a forgalmazás és a piaci pozicionálás nehézségeiben keresendő – írja a Wired.

A vegán burgerben már természetes a "műhús".
©

Bruce Friedrich, a GFI társalapítója szerint az egyik ilyen "probléma", hogy a halak hagyományosan egészségesebbek, mint a húsok. Vagyis amíg a húsokról inkább lemondunk a halak – vagy a vegán étrend – javára, a tenger gyümölcsei esetében ez már nem így van. Pedig a halászat ugyanolyan káros a környezetre – ételpazarlás, szennyezés, antibiotikum-felhasználás –, mint például a szarvasmarha tenyésztése, utóbbiról mégis viszonylag keveset beszélnek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.

Az Impossible Foods nemrég bejelentette, hogy sikerült a szójából származó növényi alapú fehérjével, a leghemoglobinnal – ami a hamburgerhúsok helyettesítésére szolgáló "húsokban" is fontos alkotóelem – olyan levest előállítaniuk, aminek szardella íze van. Bár egyelőre még a munka elejénél járnak, a szakemberek biztosak a sikerben.

©

Ha sikerülne befejezni a fejlesztést, több más termék gyártója mellé csatlakozhatnának a piacon. Ilyen például a Good Watch, amely háromféle ízesítésben árul növényi eredetű tonhalkonzervet. A legnagyobb kihívás az íz mellett az állag kifejlesztése volt számukra.

Mostanra viszont sikerült megtalálniuk a tökéletes receptet: borsó, csicseriborsó, lencse, szója, fava bab és haricot bab – megfelelő aránya kell ahhoz, hogy megkapjuk a halas textúrát. Emellett tengeri algákból származó olajat adtak hozzá, hogy az íze is hasonlítson a tonhaléra.

A Good Catch most egy 20 millió dolláros (kb. 5,8 milliárd forint) gyártóüzemet épít, hogy ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse