szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ok névre hallgató gleccser volt az első Izlandon 2014-ben, amely elolvadt. A kutatók most emléktáblát állítottak neki.

Ok az első izlandi gleccser, ami elveszti gleccser-státuszát. A következő 200 évben az összes gleccserünk hasonló sorsra fog jutni. Ez az emlékhely annak elismerése, hogy tudjuk, hogy ez történik, és tudjuk, mit kell megtenni.

Ez áll azon az emléktáblán, amit a hajdani Ok gleccser helyén avatnának fel Izland és a Rice Egyetem kutatói. Az emléktáblán a dátumon kívül szerepel az idén májusban mért globális széndioxid-koncentráció is, ez 415 ppm volt.

Az Ok 2014-ben olvadt el, de kutatók szerint biztos nem ez az utolsó gleccser, amely emléktáblát kapott. A tudósok úgy számolnak, hogy 2200-ra az összes izlandi gleccser oda lesz.

A táblát augusztusban fogják kihelyezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!