szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elkövetkező időszak technológiai hívószava az 5G. Sokan aggódnak az ilyen technológiát alkalmazó eszközök miatt, az amerikai szakhatóság szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

A csúcskategóriás okostelefonok egyik vevőcsalogatónak szánt újdonsága az 5G, azaz az ötödik generációs mobiltechnológia. Mint oly sok új technológiát, ezt is sok kérdés és aggály kíséri, azonban az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) a minap kifejtette: nincs ok az aggodalomra.

Az FCC rádiófrekvencia-expozíciós (-kitettségi) határértékei egyébként nem változtak 23 éve. A bizottság szerint a mobiltelefonok, a vezeték nélküli tornyok, a wifi routerek és az egyéb, rádiófrekvenciás jeleket kibocsátó eszközök biztonságosak. Szerintük az 5G technológiát alkalmazó eszközök miatt sem kell aggódni, beleértve azokat, amelyek mm-es hullámhosszúságú frekvenciákon dolgoznak. Az 5G – állítja az FCC – az egészségügyi hatások szempontjából nem különbözik semmilyen más celluláris technológiától, ideértve a 4G-t és a 3G-t. A meglévő rádiófrekvencia-expozíciós irányelvek továbbra is alkalmazandók az 5G-re, tekintet nélkül a szolgáltatáshoz használt spektrumsávra. Az FCC tisztviselői azt is hangsúlyozták, hogy a határértékek valamennyi, rádiófrekvenciás jelet kibocsátó eszközre vonatkoznak, nem korlátozódnak a telefonokra.

„A jelenlegi rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok nem támasztják alá az emberi egészségre gyakorolt káros hatásokat a jelenlegi határértéken, illetve ez alatt” – írta az FCC-nek Jeffrey Shuren, az FDA Eszközök és Radiológiai Egészségügyi Központjának igazgatója, hozzátéve, semmi sem indokolja a jelenlegi szabványok módosítását.

Az utóbbi időben megnőttek az aggodalmak az 5G-t illetően. Sokan attól tartanak, hogy a mm-es hullámhossz, amelyet az 5G-hez használnak, egészségkárosító lehet. Az a tény is aggodalomra adhat okot, hogy az 5G üzembe helyezéséhez még több apróbb cellás tornyot kell telepíteni, sokkal közelebb azokhoz a helyekhez, ahol az emberek élnek. Tudósok tízezrei írták alá a kezdeményezést, amelyben kérik, állítsák le az 5G bevezetését, mert a jelenlegi formájában az egy "emberkísérlet".

A vita eldöntését nem segíti, hogy abba beszálltak az álhírgyártásban régóta jeleskedő orosz trollgyárak is.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Komoly problémákat talált a magyar Euronics áruházak üzemeltetőjénél a felügyelet

Komoly problémákat talált a magyar Euronics áruházak üzemeltetőjénél a felügyelet

Szabó Győző: Vidnyánszkynak nincs lelkiismerete?

Szabó Győző: Vidnyánszkynak nincs lelkiismerete?