szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igen furcsa történettel igyekszik leplezni az eltitkolt nukleáris baleset következményeit az orosz hatóság.

Új információkat osztott meg a The Guardian arról az eltitkolt nukleáris balesetről, amely augusztus közepén történt az észak-oroszországi Szeverodvinszk közelében lévő kísérleti telepen, és amelynek következtében legalább heten meghaltak, több mint húszan pedig megsérültek.

A történet új epizódja egy orvos megbetegedése, a szakember szöveteiben ugyanis sugárzó cézium 137-es izotópot mutattak ki. Az orvos egyike volt azoknak, aki a robbanás következtében megsérülteket kezelte. Mint megírtuk: a baleset egy folyékony hajtóanyaggal működő rakéta hajtóműve miatt történt. Az orosz északi flotta egyik legfontosabb bázisának számító, a robbanás helyszínétől vagy 30 kilométerre fekvő Szeverodvinszkben akkor arról számolt be a helyi önkormányzat, hogy a robbanás után rövid időre megugrott a radioaktivitás szintje.

A városi honlapról azonban szinte azonnal lekerült a sugárzással kapcsolatos hír, majd a védelmi minisztérium, a környezetvédelmi hivatal és a kísérletben részt vevő orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom is elismerte, valóban megugrott a sugárzás, az egyes helyeken pedig 4-16-szor nagyobb radioaktivitást mértek. Eközben a halottak elismert száma is megemelkedett.

A megbetegedett orvos kapcsán az orosz hatóságok azonban azt közölték, nem az esemény, hanem megváltozott étkezési szokásai miatt történt, ami. A Guardian – idézve a Medusa nevű lapot – azt írja, az orvost kikérdezték, járt-e valahol az elmúlt időszakban. Amikor megemlítette, hogy Thaiföldön kirándult, a hatóságok azonnal rávágták, hogy biztosan sugárzó rákott vagy halat evett, amely a fukusimai atomerőmű környékéről lett kifogva.

Sajtóhírek szerint a sérültek kezelésére utasított kórház dolgozóit nem tájékoztatták, hogy nukleáris baleset áldozataival van dolguk, így védőöltezet sem volt rajtuk. Utólag sokukat megvizsgálták, de csak azután, hogy állítólag titoktartási szerződést írattak alá velük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Közel 12 milliárdos fejlesztést adtak át Ferihegyen

Közel 12 milliárdos fejlesztést adtak át Ferihegyen

Azt állította, Orbán Viktor kinevezte választókerületi elnöknek, helyben viszont leszavazták

Azt állította, Orbán Viktor kinevezte választókerületi elnöknek, helyben viszont leszavazták