szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat munkatársai haltak meg egy rakétateszt során bekövetkezett robbanásban. Közben az is kiderült, hogy a balesetnek öt halottja van, nem pedig kettő.

Öt halottja van annak a csütörtöki balesetnek, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében – számolt be róla a Roszatom a Ria Novosztyi hírügynökségnek. Tájékoztatásuk szerint a balesetben az orosz állami atomenergetikai vállalat munkatársai vesztették életüket.

Az orosz védelmi minisztérium korbban azt közölte, hogy két ember vesztette életét, négyen pedig megsérültek. A pontosítás szerint egy folyékony hajtóanyagú rakéta hajtóműve lobbant lángra egy izotópos áramforrással kapcsolatos műszaki munkálat idején. A Roszatom tájékoztatása szerint a sérülteket különleges egészségügyi intézetbe szállították, ahol megfelelő egészségügyi ellátásban részesítik őket.

Mind a védelmi tárca, mind a helyi hatóságok korábban azt állították, hogy káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális.

A Mash nevű orosz hírügynökség videókat és fotókat tett közzé az incidens után. Ezeken vegyvédelmi ruhában járó személyek láthatók, a sugárzás detektálására képes Geiger–Müller-számlálóval a kezükben.

A 185 ezres város, Szeverodvinszk polgármesteri hivatala azt közölte, hogy a településen a háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték. Az incidens innen 30 kilométerre történt. A The Guardian ezzel kapcsolatban azt írja, a robbanás után a sugárzási szint mintegy fél órára a normális 20 szorozására nőtt városban, de később visszaállt a normális szintre.

Valentyin Magomendov, a helyi polgári védelem parancsnoka akkor azt mondta, hogy a sugárzás szintje nem haladta meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet, a maximálisan megengedett 0,6 mikrosievertes szint mellett.

A hatóságok ugyan nyugalomra intették a lakosságot, a sajtóban megjelent hírek szerint több városban is gyorsan keresetté váltak a jódkészletek. A jóddal kivédhető vagy csökkenthető a radioaktív izotóp felvétele, habár hosszú távú fogyasztása a szakemberek szerint egyáltalán nem javasolt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

A gazdagok olyan gyorsan gazdagszanak, hogy nem bírják eljótékonykodni a pénzüket

A gazdagok olyan gyorsan gazdagszanak, hogy nem bírják eljótékonykodni a pénzüket

Összeverték a Fradi volt játékosát

Összeverték a Fradi volt játékosát