szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kávé ízét nemcsak az tudja befolyásolni, hogy milyen módon készítik el, hanem az is, miből isszuk meg.

Előfordulhat, hogy valaki egy édeskés-tejes kávéval találkozik először, majd fokozatosan elhagyja ezeket az ízesítőket, hogy jobban érezze a kávé ízét. Az idő előrehaladtával a fogyasztók saját ízlésüknek megfelelően ítélik meg a feketét, ám egy másik dolog is jelentős mértékben képes befolyásolni bennünket: az, hogy miből isszuk meg. Charles Spence, az Oxford Egyetem kísérleti pszichológiával foglalkozó kutatója vizsgálata során arra jutott, még ez is képes befolyásolni azt, milyen finomnak értékelünk egy csésze kávét.

Pixabay

Egy üveg pohár-bögre nemcsak azért nyújthat különleges élményt, mert látjuk benne a szépen elkészített tejhabot vagy – különlegesebb kávéknál – a rétegeket, hanem azért is, mert az anyag a hővezető képessége miatt viszonylag sokáig melegen tartja az italunkat. Hogy mekkora hőmérsékletet tartunk ideálisnak a főzéshez, az Spence szerint kulturális és egyéni ízlés kérdése. De ha a tökéletes hőmérsékleten kezdjük el fogyasztani, akkor a végére már nem lesz elég meleg, így az íze is más lehet.

Pixabay

A kerámiabögrék szintén képesek melegen tartani a kávét, de nem olyan sokáig, mint a porcelán vagy az üveg – írja Spence kutatása alapján a Wired. Ha a belső fala fehér, az azt sugallja, hogy erős itallal van dolgunk.

AFP

De nem mindegy az sem, milyen a bögre külseje. Spence a brazil Campinas Egyetem pszichológusával, Fabiana Carvalhóval is közös kísérletbe kezdett annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen színű csészéből esik a legjobban a kávé a (nem szakértő) fogyasztóknak. A Food Quality and Preference című szaklapban közölt tanulmányból kiolvasható: ha a bögre színe rózsaszín, a kávét édesebbnek érezték, a zöldnél savasabb ízt éreztek, a sárgánál pedig mindkettőt.

A műanyag poharak/bögrék az utazás során lehetnek jó társak, ám a kerámiával és az üveggel ellentétben a műanyag elnyeli az illatokat. Spence szerint a legrosszabb az, ha a poháron még egy műanyag fedél is van.

[A hétköznapokban kevéssé szembetűnő, de a kávé feldolgozásában, kereskedelmében, valamint az ital elkészítésében is komoly technológiai fejlődés zajlik. A "még újabb hullámos" kávézás élménye már erősen a technológiától függ.]

Az eldobható papírpoharaknál jó tudni, hogy a belsejük műanyaggal van bevonva, hogy megakadályozzák a folyadék kiszivárgását. A szakember szerint nem véletlen, hogy az elvitelre kért kávét a legtöbb esetben barna színű pohárban adják, ami jellemzően újrahasznosított papírból vagy kartonból készül, ezek ugyanis a természetesség érzését sugallják.

Pixabay

És persze ott vannak még a fémből (rozsdamentes acélból) készült bögrék is, amelyben az összes közül a leggyorsabban képes lehűlni a kávé. A kutató szerint az arany és az ezüst színezet az ital minőségének érzetét is befolyásolja.

Ha szeretne hasonló kutatásokról olvasni, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!