szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő egy igen aggasztó problémát szúrt ki az iOS 13-at futtató iPhone 11 Pro használatakor: a telefon akkor is követi a felhasználó “mozgását”, ha az nem akarja.

Szeptember közepén tette elérhetővé az Apple az iPhone-okra szánt új operációs rendszerét, az iOS 13-at, amelyről hamar kiderült: igencsak rákattantak a felhasználók. A cupertinói cég fejlesztői az új funkciók mellett frissítették az adatvédelmi beállításokat is, ám ebben most egy igen aggasztó hibát talált Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő.

A szakember általa bemutatott videóban jól látni, hogy

az iPhone 11 Prón futó rendszer akkor is követi a felhasználó mozgását, ha Helymeghatározást az összes alkalmazáshoz és szolgáltatáshoz kikapcsolja a felhasználó.

Az Apple adatvédelmi irányelve szerint

“a Helymeghatározás a GPS és a Bluetooth technológián kívül a felhasználóktól gyűjtött adatok segítségével Wi-Fi-hotspotokat és mobilhálózati adó-vevő tornyokat is felhasznál a készülék hozzávetőleges helyének meghatározásához.”

A cég ugyanakkor leszögezi, hogy a felhasználó döntheti el, hogy mely alkalmazás számára kapcsolja ki ezt a lehetőséget.

A fenti videóban épp ennek “cáfolata” látszik: Krebs hiába kapcsolta ki a Helymeghatározást, majd váltott át a repülős üzemmódra, amikor újra online lett, a helymeghatározás is folytatódott.

A problémára reagálva az Apple úgy reagált, ez a “viselkedés” teljesen normális, vannak ugyanis olyan funkciók a rendszerben, amelyeket a felhasználó nem tud kikapcsolni a beállítások között. Emiatt a fenti észrevételt sem érzik kiberbiztonsági szempontból problémásnak.

Kérdés, ez a válasz mennyire nyugtatja meg a felhasználókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!