szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mark Hamillnél kiverte a biztosítékot, hogy a Facebook zöld utat adott a hazugságokat tartalmazó politikai hirdetéseknek.

Ha valaki eddig a Facebookon követte a Csillagok háborúja által világhírűvé vált Mark Hamillt, az ne csodálkozzon, ha a jövőben nem találja a színész profilját. Hamill a Twitteren jelentette be, hogy annyira csalódott a közösségi oldalban, hogy úgy döntött, törli magát a platformról.

A döntés hátterében az áll, hogy a jelek szerint a Facebook semmit sem kíván tenni annak érdekében, hogy a politikusok ne hazudjanak a választóknak a közösségi oldalon. A The New York Times beszámolója szerint csütörtökön jelentette be a Facebook, hogy – valószínűleg az amerikai kongresszus nyomására – továbbra sem akar beleavatkozni abba, mennyire szerepel valósághű tartalom/állítás a politikusok által a közösségi oldalon feladott hirdetésekben.

Miközben más platformoknál korábban az a döntés született, hogy újragondolják a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályozást, a Facebook még szeptemberben jelentette be, hogy nem fogják törölni a hazudozó politikusok bejegyzéseit. A döntés értelmében a közösségi oldal csak akkor avatkozik majd be, ha úgy ítélik meg, hogy a tartalom valódi károkhoz vezethet. Persze az már megint egy másik kérdés, hogy miként lehet ezt felmérni.

A döntés sok kritikát kapott, ezért a Facebook novemberben azt is bejelentette, a Google és a Twitter után ők is szigorítani készülnek a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályzatukon. Igaz, csak minimálisan.

Rob Leathern, a Facebook termékmenedzsmentért felelős részlegének vezetője szerint törvényi szabályozás nélkül a cégeknek saját maguknak kell eldönteniük, miként állnak a politikai hirdetésekhez. Ebben az esetben a Facebook úgy döntött, lehetővé teszi, hogy a politikusok elérjenek a választóikhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Az Erő eredője: Innen indult a Star Wars-mítosz

Szerény sikerben bíztak a Csillagok háborúja készítői, ám George Lucas 1977-es filmes űrmeséje generációkon átívelő, dollármilliárdokat fialó mítosszá vált. Az alaptörténetet most zárja le a kilencedik rész, a Skywalker kora.