szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Máshogy kezeli ezentúl a felületén megszólaló politikusok bejegyzéseit a Facebook. A közösségi oldal csak akkor avatkozik majd be, ha úgy ítélik meg, hogy a tartalom valódi károkhoz vezethet.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

A Facebook egy keddi bejelentése szerint a jövőben más szabályok szerint ellenőrzi a politikusok által megjelenített tartalmakat, és csak azoknál a bejegyzéseknél fognak beavatkozni, amelyek hirdetésként jelennek meg az oldalán – emeli ki a lényeget a The Verge cikke.

A változtatás azt követően élesedett, hogy Mark Zuckerberg néhány napja látogatást tett Washingtonban, ez alatt pedig Donald Trump amerikai elnököt is meglátogatta. (Trump egyik visszatérő problémája, hogy a Facebook és társai szerinte nem adnak neki elég lehetőséget, hogy megszólaljon, egyes bejegyzéseit pedig korlátozzák.)

A Facebook szerint az új szabályok alapján a politikai megszólalóknak nem kell követniük az átlagos felhasználóra vonatkozó normákat, habár azt leszögezték: bizonyos posztokat továbbra is eltávolíthatnak, ha úgy ítélik meg, hogy az valós veszéllyel fenyeget.

A változtatás érdekességének másik részét a bejelentő személye jelenti, azt ugyanis Nick Clegg, az Egyesült Királyság volt miniszterelnök-helyettese adta elő. Clegg egy ideje már nem politizál, helyette a Facebook kommunikációs feladatait viszi.

Az egykori brit honatya szerint a politikusok beszédeit "méltó tartalomként" kell kezelni az oldalon, a Facebooknak ugyanis nem dolga büntetni őket, amiért csúnyákat mondanak egymásra. Clegg szerint az ő feladatuk mindössze annyi, hogy a veszélyesnek ítélt bejegyzéseket eltávolítják. Azt pedig majd a felhasználók eldöntik, mi az, amit az átengedettekből szeretnének megnézni.

A kommunikációs vezető azt is világossá tette, hogy az új szabályozás szerinte a felhasználók érdekeit szolgálja, akiknek joguk van a tények megismerésére. A változtatással ezt kívánják erősíteni, miközben azért továbbra is szemmel tartják a megszólalókat.

A The Verge megjegyzi, a változtatás a Twitteréhez hasonló szabályokon nyugszik, és ott is vannak kívételek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

Pénteken jelenik meg a Samsung legbiztonságosabb telefonja

Pénteken jelenik meg a Samsung legbiztonságosabb telefonja

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4