szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google és a Twitter után a Facebook is szigorítani készül a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályzatát. Igaz, minimálisan.

Nagy port kavart a Facebook egy szeptemberben bejelentett változtatása, amely lényege hogy a politikai szereplőkre ezentúl lazább szabályok vonatkoznak, és azért sem büntetik meg őket, ha egy bejegyzésben hazudnak. Mindent azért nekik sem lehet, azokat a posztokat ugyanis, amelyek a Facebook szerint valódi károkhoz vezethetnek, törlik.

A Twitter ezzel szemben közölte: kitiltja a politikai hirdetéseket a platformról, és néhány napja a Google is szigorításról döntött. Ők a továbbiakban is engedélyezik ezeket a bejegyzéseket, de a hirdetők csakis irányítószám, kor és nem alapján szűkíthetik célcsoportjukat, a politikai nézetek és a szavazási előzmények kiesnek a rostából.

Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Facebook átgondolja tevékenységét, a közösségi oldalról ugyanis az a hír járja, hogy

  • kevesebb muníciót adna a politikai hirdetők kezébe,
  • valamint korlátozná az ilyen tartalmak széles körű terjesztését. 

A Wall Street Journal szerint a Facebooknál már fontolóra vették a hirdetések által elérhető bázis minimális emelését. Ennek főleg az eredménye érdekes, így ugyanis nem lehetne szűkebb célcsoportra lőni. Utóbbi azért is problémás, mert a hirdetések olyan közegbe is eljuthatnak, ahol senki nem kérdőjelezi meg a bejegyzésben közölt információkat. 

A Facebook egy módosítással viszont elejét vehetné ennek, és jelek szerint éppen erre készülnek.

A változtatásoknak azonban nem mostában, hanem majd a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányban lesz fontos hatásuk, amikor a pártok kampánycsapatai óriási pénzeket költhetnek facebookos hirdetésekre. Azt ugyanakkor semmi nem garantálja, hogy a Facebook meg is valósítja a tervét.

Az oldal kommunikációs feladatait vivő Nick Clegg legutóbb ráadásul úgy fogalmazott: a Facebookot nem arra találták ki, hogy igazságot tegyen. Így pedig azt sem kell vizsgálnia, igazat állít-e egy politikai szereplő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Megdőlt egy hiedelem: nem környezetkímélők az organikus húsok

Megdőlt egy hiedelem: nem környezetkímélők az organikus húsok

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia