szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft mellett kiberbiztonsági szakemberek is sürgették a felhasználókat, hogy váltsanak újabb kiadású szoftverre, mielőtt lejár a Windows 7 támogatása. De ők csak ültek és vártak, nem törődve a kéréssel – akárcsak a német kormány.

800 ezer eurót, nagyjából 270 millió forintot fizet a német kormány a Microsoftnak, amiért a redmondi óriás további egy évig biztosít frissítéseket azokhoz a minisztériumi számítógépekhez, melyeken továbbra is Windows 7 fut – írta egy német lap alapján a The Verge.

A német kormány összesen 33 ezer számítógéphez vásárolt kiterjesztett támogatást, vagyis ennyi gépen fut még mindig a múlt héten nyugdíjba vonult operációs rendszer. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft hivatalosan nem ad ki frissítéseket a szoftverhez.

A német kormány gépenként fizet az extra gondozásért, amellyel valószínűleg más cégek is élni fognak. Sok olyan vállalat van ugyanis, ahol a több mint 10 éves szoftver biztosítja a gépek működését, annak ellenére, hogy mindez nagyon kockázatos.

A támogatási idő meghosszabbítása alatt a Microsoft ugyanúgy biztosít frissítéseket a szoftverhez, mint korábban, ám azt a szoftver verziója határozza meg, mennyiért. A Windows 7 legnépszerűbb változata az Enterprise, ennél 25 dollárba kerül a frissítés – állomásonként. A Windows 7 Pro esetében 50 dollárról indul a munka.

A már kitolt támogatási idővel rendelkező gépeknél duplázódik a munkadíj, ha az érintett egy év után is igényli a gondoskodást. Az Enterprise-nál ez 50, majd 100 dolláros összegeket jelent, de csak akkor, ha a gépek fenntartója 2022 után is kéri az extra támogatást. A Pro verziójú Windowsoknál 100 és 200 dolláros költségekkel kell számolni. Az összegek emelésével arra sarkallja a cégeket a Microsoft, hogy cseréljék le a régi szoftvert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?