Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Szerdán megszünteti a Windows 7 támogatását a Microsoft. Aki továbbra sem frissít/vált operációs rendszert, idővel kellemetlen meglepetésekre számíthat.

Több mint egy évtizede adta ki Windows 7 nevű operációs rendszerét a Microsoft. A 2009 októberétől elérhető szoftver azóta rengeteg gépre került fel, és sokan még ma is szívesen használják. A StatCounter mérése azt mutatja, hogy globálisan a felhasználók negyede ragaszkodik a Windows 7-hez, itthon pedig még népszerűbb a program: a Gemius hazai adatai szerint az internetező magyar felhasználók közel harmadának gépén még mindig ez a régi oprendszer fut.

©

Ennyien kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe holnaptól, a Microsoft ugyanis keddről szerdára éjjel – a néhány itt olvasható kivételtől eltekintve – megszünteti a Windows 7 támogatását. Ez nem jelenti azt, hogy lebénulnak az ezt a rendszer futtató számítógépek, sőt alaphelyzetben semmilyen gond nem mutatkozik majd a Windowsban. Azt viszont jelenti, hogy holnaptól a vállalat semmilyen szoftverfrissítést nem ad ki a programhoz, ami azzal is jár, hogy az ezután kiderülő biztonsági rések javítását sem végzi el a Microsoft. Vagyis a felhasználók magukra lesznek utalva, hiszen a szoftvergyártó védelmi eszközei eltűnnek.

[“Ez legalább nem fagy le” – miért esküszik sok magyar ma is a Windows XP-re és a 7-re?]

Az biztos, hogy a Microsoftra senki nem foghatja majd, hogy azért érte vírustámadás vagy más kár, mert a cég nem szólt időben. Szerdától ugyanis a Windows 7-et futtató számítógépeken kikerülhetetlen, teljes képernyős figyelmeztetések jelennek majd meg.

A Microsoft minden érintettnek azt ajánlja, minél előbb frissítsen az itt bemutatott Windows 10-es rendszerre, amely az utóbbi időben sokat változott, fejlődött. A Google viszont úgy látja, manapság már kár Windowst használni, az ugyanis lejárt lemez.

Ha máskor is tudni szeretne a legfontosabb windowsos hírekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben