szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milyen pizza lenne? Melyik Disney-figurára hasonlít? Melyik híresség lenne a tökéletes párja? A Cambridge Analytica botránya és a szakértők figyelmeztetései ellenére az ilyen jellegű kvízek továbbra is népszerűek a közösségi hálózatokon – hívja fel a figyelmet a NordVPN. A vállalat néhány tippet tett közzé azzal kapcsolatban, mire érdemes odafigyelni.

Régóta ismert tény, hogy a szórakoztató facebookos tesztek személyes adatokat tehetnek elérhetővé a csalók számára – idézi fel a NordVPN priváthálózat-szolgáltató. A vállalat közleményében emlékeztet, arra is volt már példa, hogy látszólag ártatlan játékok használatával hackereknek sikerült átvenniük a felhasználók böngészőinek irányítását, hozzáférhettek személyes adataikhoz a Facebookon, és megtekinthették a barátok listáját.

"A közösségi média kvízek, amelyek különösen népszerűek a Facebookon, teljesen ártalmatlannak tűnhetnek. Az ostoba kérdések azonban sokkal többet takarhatnak, mint gondolnánk" – mondta Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője, aki szerint a rossz szándékkal fellépő személyek ilyen módon nemcsak a mi érzékeny adatainkhoz, hanem a családunk és a barátaink információihoz is hozzáférhetnek. Amikor a felhasználó kitölt egy kvízt, gyakran megtörténik, hogy kiszolgáltatja a közösségi médiában szereplő kapcsolatainak profiljait is a kvíz létrehozói számára.

Képünk illusztráció
©

Daniel Markuson szerint sokan még mindig azt gondolják, hogy ők nem annyira fontosak, hogy kémkedjenek utánuk vagy nyomon kövessék őket. Ezért továbbra is részt vesznek ezekben a játékokban, noha tudják, hogy a kvízeknek egy része érzékeny adatok gyűjtésére szolgál.

A NordVPN szakértője szerint leginkább azt érdemes megfontolni, hogy teljesen felhagyjunk az ilyen kvízek nyomogatásával.

"Az, hogy milyen pizza vagy, melyik híresség a tökéletes párod, nem fogja megváltoztatni az életed. Ha mégis engednél az efféle szórakozásnak, akkor derítsd ki, hogy ki áll mögötte. Noha nem mindegyik kvíz él vissza az adatokkal, nézd meg a szolgáltatás feltételeit, és ismerd meg, hogyan használják fel az begyűjtött adatokat."

Érdemes mindig tudatában lenni, hogy milyen adatokat osztunk meg. Kvíz kitöltésekor vagy éppen új alkalmazás telepítésekor mindig javasolt ellenőrizni, hogy milyen profiladatokat kér a másik fél. Jó tudni, hogy bizonyos szolgáltatók nem csak az engedély megadását vagy megtagadását teszik lehetővé, hanem azt is, hogy a felhasználó saját kedvére szerkessze a megosztani kívánt adatok listáját.

[Azonnal állítsa be ezt az 5 dolgot a Facebook-fiókjában, ha jót akar magának]

"Bizonyos kvízjátékok megkövetelik a játékos baráti listája és a profilban szereplő összes nyilvános adat megosztását. Amennyiben hosszú baráti listával rendelkezel, beleértve azokat a személyeket is, akiket nem ismersz, vagy akár a hamis fiókokat is, akkor nagyobb az esély arra, hogy egyesek felelőtlenül osztják meg az adataidat" – mondja Daniel Markuson.

Nagyon fontos, hogy soha ne válaszoljunk olyan indokolatlan kérdésekre, melyek később kellemetlen helyzetbe sodorhatnak. Bizonyos kvízjátékok rákérdeznek a lánykori névre (vagy az anya lánykori nevére), az első kisállat nevére, az utca nevére, ahol felnőttünk satöbbi. "Soha ne válaszolj az ilyen kérdésekre, mivel ezek gyakran biztonsági kérdésekként jelszavak visszaállításához is használatosak" – figyelmeztet a szakértő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!