szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szakembereinek át kell tervezniük a Gateway nevű űrállomást, amely a tervek szerint kulcsszerepet játszhat az Artemis-misszióban.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

A NASA nagyon szeretné, ha újra embert tudna juttatni a Hold felszínére. Ezúttal egy olyan űrállomás segítségét vennék igénybe, amely kvázi ugrópontként, köztes megállóként funkcionálna, vagyis onnan indulnának el a missziók és oda is térnének vissza az asztronauták. A Gateway felépítése érdekében a NASA már megindította a tárgyalásokat: a Japán Nemzeti Űrügynökség például már biztosan beszáll, az ausztrálok is szeretnének csatlakozni, a Maxar nevű cég pedig már egy megbízást is kapott egyes elemek legyártására. A tervek szerint a 2020-as években építenék fel az űreszközt, ami 2026-ban már embereket is fogadna, ám úgy tűnik, csúszás lehet a dologban.

Doug Loverro, a NASA egyik szakembere szerint a szervezetnek át kell dolgoznia a Gateway terveit és a használatra vonatkozó elképzeléseit, ami miatt egy évet, de akár többet is csúszhat az elkészítse. Nem sokkal korábban arról is beszélt, hogy a megemelkedett költségek és technikai kihívások is lassíthatják a munkálatokat – írja aThe Wall Street Journal.

Loverro szerint az űrállomás építésének leállítása szóba sem került, inkább a költségek lassú növelése most a cél, ami segítheti, hogy külföldi partnerekre találjon a NASA.

Arról már korábban is lehetett hallani, hogy a kitűzött célok túlságosan merészek, már ami a határidőket illeti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!