szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ausztárlia mellett Japán is bejelentkezett, hogy segít megépíteni a NASA űrállomását. A Lunar Gateway a tervek szerint a Hold körül kering majd, és az űrhajósok számára lesz ki- és visszatérési pont.

Ahhoz, hogy a NASA űrhajósokkal térjen vissza a Holdra, meg kell oldani egy igen komoly feladatot: fel kell építeni a Lunar Gateway nevű űrállomást. A tervek szerint ezt a 2020-as években tennék meg, 2026-ban pedig már négy ember fogadására lesz majd képes. Lényegében ez lesz az az "ugrópont", ahonnan az űrhajósok elindulnak majd a Holdra, és ahová vissza tudnak térni onnan.

Az már korábban kiderült, hogy az űrállomást egy nemzetközi projekt keretében építenék fel. Japán szeptemberben már jelezte, beszállna az Artemis-programba, most pedig hivatalossá vált, hogy a Japán Nemzeti Űrügynökség, a JAXA a NASA szakembereivel közösen fog dolgozni.

A The Japan Times beszámolója szerint az ország az űrállomás megépítésében vesz részt, így többek között akkumulátorokat, az életben maradáshoz szükséges rendszereket, valamint a levegőztető berendezéseket is ők szállítják majd le. Ugyanakkor a konkrét megépítésben (egyelőre) nem vesznek részt, a döntéshozók ugyanis aggódnak a magas költségek miatt.

Japán ugyanakkor nem önzetlenül segít majd megvalósítani a NASA projektjét: azt várják, hogy így megnyílik majd az út a japán űrhajósok előtt is, hogy ők is elérjék a Holdat.

A japánok mellett korábban már Ausztrália is jelezte, beszállnak a programba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Támadásról írt az államtitkár, amikor arról kérdezték, vettünk-e kényszermunkában gyártott maszkokat

Támadásról írt az államtitkár, amikor arról kérdezték, vettünk-e kényszermunkában gyártott maszkokat

Ön tudna úszni egy pohár csokis tejjel a fején? Az olimpiai bajnok megtette

Ön tudna úszni egy pohár csokis tejjel a fején? Az olimpiai bajnok megtette

Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben

Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben