szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök szerint rövidesen egy vírusellenes szer klinikai tesztjébe fognak, amely alkalmas lehet a koronavírus kezelésére.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban – ezt állította az amerikai elnök helyi idő szerint hétfő este a Fehér Házban.

Donald Trump a járványellenes harc kormányzati munkacsoportjának szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy már létező gyógyszereket próbálnak tesztelni, mert kíváncsiak, vajon együttes alkalmazásuk mennyiben alkalmas a betegség kezelésére. Mint mondta,

az egyik ismert maláriaellenes gyógyszert kombinálják egy másik készítménnyel.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) több mint 13 millió darab orvosi maszkot oszt ki még ezen a héten.

Azt is mondta Trump, hogy az Egyesült Államok különböző térségeit nem egyformán sújtja a járvány. A középnyugati államokban jóval kevesebb a megbetegedés, a járvány epicentruma a keleti és a nyugati parton, Kaliforniában és New Yorkban alakult ki.

A koronavírusra még nem létezik védőoltás vagy ellenszer, annak ellenére sem, hogy sokan ezekben az órákban is a kifejlesztésén dolgoznak. Ugyanakkor a jövő járványaival foglalkozó nemzetközi szervezet, a CEPI és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) szerint is legalább egy év, mire a vakcina elkészül. Lehetséges oltóanyaggal Pécsen is kísérleteznek.

A koronavírus-járvány kezelésébe az otthoni számítógépeket is bevonták, ez a hálózat mostanra akkora teljesítményű lett, hogy a világ hét legnagyobb kapacitású szuperszámítógépénél is erősebb.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!