szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ 21 kutatóintézetének tudósai 40 különböző klímamodellt vizsgáltak meg, és kiderült, ha minden így folytatódik, annak a korábban gondoltnál hamarabb lesz meg a következménye.

Bár a koronavírus-járvány egyértelműen pozitív hozadéka, hogy a(z önkéntes) karantén miatt jelentősen kitisztult az európai nagyvárosok felett a levegő, és valószínűleg sokkal kevesebb szén-dioxid kerül az idén a légkörbe, mint az elmúlt években, nem szabad elfelejteni, hogy mindez önmagában még nem elég a klímakatasztrófa elkerüléséhez. Erre hívták most fel a figyelmet a világ 21 kutatóintézetének tudósai is.

Egy nemzetközi kutatócsoport 40 különböző klímamodell elemzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy nagy valószínűséggel már 2050 előtt előfordulhat, hogy – időnként – jégmentessé válik nyaranta a Jeges-tenger. A tudósok úgy vélik, a klímavédelmi intézkedések hatékonysága határozza majd meg, hogy milyen gyakran és milyen hosszan lesz ez így.

©

A világ 21 kutatóintézete a Hamburgi Egyetem kutatója, Dirk Notz koordinálásával azt vizsgálta, hogy miként változik a jövőben a Jeges-tenger (más néven Északi-sarki-óceán) jégtakarója, ha továbbra is magas lesz a szén-dioxid-kibocsátás és elégtelenek a klímavédelmi intézkedések.

Ezekben a szimulációkban a várakozások szerint gyorsan eltűnt nyáron az egész évben szinte folytonos jégtakaró, de a kutatók azt is kimutatták, hogy a nyári jégtakaró akkor is eltűnne egyszer-egyszer, ha a szén-dioxid-kibocsátás gyorsan csökkenne.

[Villámlott az Északi-sarkkör közelében, és ez sokkal nagyobb baj, mint gondolnánk]

"Ha gyorsan és jelentősen csökkentjük a globális szén-dioxid-kibocsátást, és ezáltal az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fok alatt tartjuk a globális felmelegedést, a Jeges-tenger jege még akkor is valószínűleg eltűnik egyszer-egyszer nyáron már 2050 előtt. Ez nagyon meglepett minket" – idézte Dirk Notzot az egyetem közleménye.

©

Jelenleg az Északi-sarkot egész évben tengeri jég borítja és veszi körül. Nyaranta a tengeri jég kiterjedése csökken, télen ismét nő. A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben gyorsan csökkent a tengeri jég kiterjedése a Jeges-tengeren. Ez jelentős hatással van az Északi-sarkvidék ökoszisztémájára és klímájára. A tengerjég a jegesmedvék és fókák élőhelye és zsákmányszerző területe, és hűti a térséget azáltal, hogy visszaveri a napfényt.

A kutatók szerint alapvetően a jövőbeni szén-dixoid-kibocsátástól függ az, hogy milyen gyakran fogja elveszíteni jégtakaróját nyáron a Jeges-tenger. Ha gyorsan csökken a kibocsátás, csak egy-egyszer lesznek ilyen évek, magasabb kibocsátás hatására az évek többségében jégmentes lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége Elliot Page házasságának

Vége Elliot Page házasságának

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja