szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség megfigyelései szerint egyértelműen látszik, hogy a kijárási korlátozások/tilalmak miatt kevesebb autós közlekedik az utakon.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt hetekben már több olyan műholdfelvételt is láthattunk, amely a koronavírus-járvány lényegében egyetlen pozitív hatását mutatja: azt, hogy a korlátozások hatására mennyire kitisztult a levegő például Észak-Olaszországban vagy Spanyolországban. A kisebb forgalom ugyanis kevesebb kipöfögött nitrogén-dioxidot jelent.

Az eddigi adatokat is az Európai Űrügynökség (ESA) állította össze és közölte, a hosszú távú megfigyeléseik azonban megerősítették: valóban jelentős mértékben csökkent a nitrogén-dioxid légköri koncentrációja Európa felett.

[A járvány hatása: évtizedek után újra látni lehet a Himalája csúcsait]

Az ESA szerint bizonyos európai városok felett nagyjából 50 százalékos csökkenés figyelhető meg, ami egyértelműen a(z önkéntes) karanténnak és a kijárási tilalomnak köszönhető.

A beszámoló szerint március 13. és április 13. között a nitrogén-dioxid légköri koncentrációja Párizsban 54 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest. Eközben Madridban 48, Milánóban 47, Rómában pedig nagyjából 49 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

©

Hogy pontosan mekkora a koncentráció, az rendkívül változó, a szakemberek szerint ugyanis az nemcsak a közlekedés erősségétől, hanem például az időjárási viszonyoktól és a különböző légköri jelenségektől is függ, ezért a kutatók +/- 15 százalékos hibahatárral dolgoztak. Ettől függetlenül viszont kifejezetten jó hír a csökkenés, és valószínűleg nincs ember, aki ne gondolná úgy, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével is jó lenne legalább ennyire tiszta levegőt szívni a nagyvárosokban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!