szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár még az idei évre szánt iPhone-okat sem mutatta be az Apple, már arról hallani pletykákat, milyen lesz a mobil 2021-ben. Ha hihetünk a híresztelésnek, a jövő évi mobilt már csak vezeték nélkül lehet majd feltölteni.

Egy ideje már keringenek a pletykák arról, hogy az Apple jövőre az utolsó rést is bezárná az iPhone-okon, és még azt az egy telefontöltő-csatlakozót is kivennék a készülékből. Erről beszélt már 2019 decemberében Ming-Chi Kuo is, most pedig a Twitteren erősítette meg a hírt a pontos információiról ismert Jon Prosser.

A dolog a 9TechEleven nevű felhasználó Twitter-bejegyzésével indult, amelyben azt írta, a következő években jöhet a portok nélküli iPhone. Erre reagált Prosser úgy, hogy az előrejelzés pontos, kivéve, hogy nem a következő években, hanem már 2021-ben így jelennek majd meg az Apple telefonjai.

Mindez azt jelenti, hogy az iPhone 13(?)-hoz már csak Bluetooth-on keresztül lehet majd fülhallgatót társítani, és tölteni is csak vezeték nélküli megoldással tudják majd a felhasználók. Ezzel egyúttal azt is elérheti a cég, hogy az iPhone-ok vízállósága jelentős mértékben javuljon.

Hogy valóban érkezik-e 2021-ben az aljzatok nélküli mobil, egyelőre nem tudni. A jelek viszont afelé mutatnak, hogy jöhet. Egyfelől az ilyesfajta újítás nem áll messze az Apple-től (emlékezzünk csak rá: az iPhone 7-nél telefonjukból – akkoriban az elsők között – kihagyták a 3,5 mm-es aljzatot, az iPhone X-be pedig az ujjlenyomat-olvasó helyet a FaceID-s arcazonosítás került), másfelől az Európai Unió nagyon azt szeretné, ha a mobilgyártók egységesítenék a töltőiket.

A döntéshozók azt szeretnék, hogy az EU-n belül minden mobilon, e-könyv-olvasón és más hordozható okoseszközön is legyen USB-C típusú csatlakozó. Az Apple a jelenlegi irányelvet úgy kerüli meg, hogy átalakítót tesz a telefonok mellé, ám ha az uniós törekvésből előírás lesz, nekik is váltaniuk kell. Márpedig ez semmilyen szempontból nem érné meg a vállalatnak, ezért érdemes lehet "előre menekülniük", és teljesen kihagyni a csatlakozót a készülékekből.

Jelenleg egyébként itt tart az EU a döntési folyamatban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!