szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szél a vulkáni hamut Ecuador legnépesebb városa, Guayaquil irányába fújta.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Több várost is hamuba borított kedden az ecuadori Amazonas régióban található Sangay vulkán, fokozva az egészségügyi aggályokat a koronavírus-járvánnyal küzdő országban.

A tűzhányó az utóbbi bő egy évben többször is kitört már, de mivel távoleső helyen fekszik, ennek nem voltak súlyosabb következményei. Mindez azonban megváltozott azzal, hogy a szél a hamut a partvidék, és ezzel Ecuador legnépesebb városa, Guayaquil irányába fújta.

"A hamu a Sangay vulkánból jön, és szétterül az egész Guayas tartományban, egy része pedig Guayaquil térségébe érkezik meg" - közölte Benjamin Bernard, az ecuadori földtani intézettől.

Az intézet szerint számítani lehet kisebb kitörésekre az elkövetkező napokban.

A guayaquili repülőtér a kifutópálya megtisztításáig felfüggesztette működését, a hatóságok pedig megkezdték a közterek kitakarítását, hogy a hamu ne okozzon légzési nehézségeket. Emellett egyes utakat lezártak a Los Rios és a Chimborazo tartományokban.

"Most már nemcsak a koronavírus miatt kell maszkot viselni, hanem a Guayaquilt ellepő hamu miatt is" - mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

Guayaquil a koronavírus terjedésének helyi gócpontja volt márciusban és áprilisban. A járvány túlterhelte az egészségügyi rendszert, a kórházak tele voltak betegekkel, a temetkezési vállalatok pedig nem győzték eltemetni a halottakat.

Az egészségügyi hatóságok a június elején közölték, hogy a járvány terjedése jelentős mértékben lelassult, a halálozások száma pedig napi tíz alá csökkent a tetőponthoz képest, amikor átlagban 194 halott volt.

A 16,6 milliós lakosú dél-amerikai országban eddig 43 378 az azonosított fertőzöttek és 3642 az elhunytak száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak