szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészült a Thunderbolt interfész negyedik generációja. A technológiát kidolgozó Intel szerint a csatlakozó az előd által kitaposott utat követi, de azért akad néhány meglepetés.

Továbbfejlesztette Thunderbolt nevű technológiáját az Intel; a csatlakozó következő, negyedik generációs változata nem az átviteli sebesség feljebb tornászása miatt érdekes, hanem a sok kis apró, ám annál hasznosabb újdonság miatt.

Ez utóbbiak közé tartozik például, hogy az új csatolószabvány már két 4K-s vagy egy 8K-s kijelzővel is megbirkózik, míg a PCI Expressz protokollon keresztüli sebesség a korábbi duplájára, 32 Gbps-ra gyorsul. A szabvány normál adatátvitel terén az előd által kitaposott 40 gigabit/másodperces tempóra képes, ígéri az Intel.

Az új megoldás támogatja a négyportos dokkolókat, illetve a Thunderbolt 4-es kábelek esetében a visszafelé kompatibilitás gyárilag adott lesz – ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az aljazaton nem változtatott a lapkagyártó, az az újabb generációnál is az USB Type-C típusú lett. A technológia emellett más protokollokkal is elboldogul, köztük a DisplayPorttal és az Ethernettel.

A Thunderbolt 4-gyel kompatibilis első eszközök várhatóan még idén megjelennek.

Néhány hónapja komoly bonyodalom támadt abból, hogy kiderült: a 2019 előtt gyártott számítógépek zöme 5 perc alatt feltörhető a Thunderbolt csatlakozóban lévő sérülékenység miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

Kínában halálra ítéltek két kanadait

Kínában halálra ítéltek két kanadait