szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ugyanaz a csapat állhat az újabb kibermerénylet mögött, amelyik az amerikai elnökválasztást is befolyásolhatta.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A brit, a kanadai és az amerikai hírszerzés újabb olyan orosz hackertámadást jelentett pénteken, amely a koronavírus-vakcinát fejlesztő kutatók számítógépei ellen zajlott. Ez rövid időn belül már a második ilyen kibermerénylet, amely a vakcinafejlesztőket célozza.

Az Egyesült Államokkal és Kanadával együtt kiadott közleményünkben állítjuk, pontosan tudjuk, hogy az orosz hírszerző ügynökség hajtott végre számítógépes támadásokat a koronavírus elleni oltást célzó kutatásokat célozva az említett országokban és itt az Egyesült Királyságban is, és ez eléggé megdöbbentő

– nyilatkozta Dominic Raab brit külügyminiszter.

A nyugati hírszerző ügynökségek szerint a támadás az ATP29 (más néven Cozy Bear) nevű, az orosz titkosszolgálathoz közel álló csoporthoz köthető. A Cozy Bear volt az a csoport, amely a 2016-os amerikai elnökválasztás során feltörhetett néhány fontos adatbázist, ezzel befolyásolva a választás eredményét.

Az orosz parlament külügyi bizottságának vezetője, Leonyid Szlutkij cáfolta az államot ért vádakat. Ő az Euronews szerint azt mondta:

az állítás teljes ostobaság. Sajnos nincs jobb szó rá, hogy minősítsem. Oroszországban vannak a világ legnagyszerűbb virológusai. Nálunk tart a legfejlettebb szakaszban az oltóanyag kifejlesztése. És ez teljesen orosz termék.

Oroszország állítása szerint annyira jól haladnak a vakcinafejlesztéssel, hogy mostanra minden önkéntesnél kialakult a vírus elleni immunitás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!