szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Google mindent megtesz azért, hogy alkalmazás-áruházába kizárólag megbízható appok kerüljenek, néha sikerül kijátszani a védelmet. Ez történt a Joker nevű malware esetében is.

Legális alkalmazásnak álcázza magát a még 2017-ben felfedezett Joker nevű malware egyik új változata, majd ha telepítették a fertőzött appot, akkor különféle prémiumszolgáltatásokra fizet elő a felhasználó tudta nélkül – derítették ki a CheckPoint kiberbiztonsági vállalat kutatói. A Joker (egyébként Breadnek is nevezik) kicselezi a Google Play áruház védelmét, ugyanis a rosszindulatú program kódolva van benne, és csak akkor kerül dekódolásra, amikor az app már a felhasználó eszközén van.

A kutatók ugyan nem nevezték meg pontosan az alkalmazásokat (amelyek a memóriaoktató játékoktól a virág témájú háttérképekig terjednek), azonban közzétették a csomagnevüket. Felfedezésüket azonnal jelentették a Google-nek, és a keresőóriás el is távolította az appokat. Időközben kiderült, hogy az elmúlt három évben 1700 olyan appot távolítottak el, amely valahogy a Joker malware-hez kapcsolódik. Ennek ellenére a kutatók nem tartják kizártnak, hogy a Joker újabb alkalmazásokban is megjelenhet, különösen, ha az úgynevezett verziózást használja. Ez azt jelenti, hogy először az alkalmazás tiszta verzióját töltik fel a bizalom megszerzése érdekében, majd a frissítésben rejtik el a malware-t.

Azoknak a felhasználóknak, akik telepítették valamelyik fertőzött alkalmazást, azt javasolják, hogy az azonnali törlés után ellenőrizzék mobil- és hitelkártya-számláikat, hogy fel vannak-e iratkozva bármilyen előfizetésre. Ne bízzanak meg a névtelen fejlesztőkben, és mindig olvassák el a felhasználói véleményeket. Telepítsenek egy biztonsági megoldást a jövőbeni fertőzések elkerülésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?