szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kongresszus trösztellenes bizottságának egyik tagja egy 2012-es e-maillel szembesítette Mark Zuckerberget. A Facebook-vezér az Instagram felvásárlása kapcsán írt arról, hogy egyszer a Google-t is meg lehetne szerezni.

A múlt hét során az amerikai kongresszus elé idézték a techvilág négy leghatalmasabb vezetőjét: Jeff Bezost (Amazon), Tim Cookot (Apple), Mark Zuckerberget (Facebook) és Sundar Pichait (Google). A meghallgatást azért rendelte el a trösztellenes bizottság, mert úgy látják, a négy vállalat mostanra akkorára nőtte ki magát, hogy lényegében nem hagynak levegőt maguk körül a konkurenciának.

Az esemény egyik legpikánsabb része az volt, amikor a bizottság tagjai Mark Zuckerberget szembesítették egy általa írt e-maillel. A levél még 2012-ben íródott, abban az időben, amikor a Facebook megvette az Instagramot és a WhatsAppot. Az Instagrammal kapcsolatos megállapodást Zuckerberg egy dolgozóknak szánt e-mailben jelentette be, amire az egyik mérnök csak annyit írt válaszul: szép volt. Az igazán érdekes rész azonban csak ezután következett.

Mark Zuckerberg ugyanis válaszolt neki, azt írva: lényegében bármelyik startupot meg tudják venni, és egyszer a jövőben a Google-re is sor kerülhet.

©

A meghallgatás egyik demokrata tagja, Joe Neguse erről a levélről faggatta a Facebook vezérét. Arról érdeklődött, emlékszik-e egyáltalán rá, és arra, hogy mit válaszolt. Mark Zuckerberg azt mondta, nem rémlik már neki ez a kijelentés, de szerinte így meghallgatva egy viccnek tűnik az egész. Ez a magyarázat akár hihető is lehetne, ám az, hogy ezt épp az Instagram felvásárlása kapcsán írta, már egészen érdekessé teszi a dolgot.

Neguse ugyanígy látta a helyzetet: szerinte Zuckerberg komolyan gondolta, hogy megvenné a Google-t. Hogy ez sikerülhetett volna-e neki, az már más kérdés, az egyesülést ugyanis vélhetően nem engedélyezték volna, mondván, a két óriáscég így olyan befolyásra tenne szert, ami elképzelhetetlenül nagy hatalmat adna nekik a piacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is