szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Asuka 12236 kódnévvel ellátott meteorit a feltételezések szerint a Naprendszer keletkezése előttről származik, de ennél is sokkal fontosabb az, amit a belsejében találtak.

Bő nyolc évvel ezelőtt, 2012-ben egy csapat belga és japán tudós egy golflabda nagyságú meteoritra bukkant az Antarktiszon. Az Asuka 12236 kódnevet kapó meteorit egy darabkáját nemrég a NASA kutatói is szemügyre vehették, és úgy tűnik, az élet fejlődése szempontjából fontos megállapításra jutottak.

A NASA Goddard Űrközpontjának asztrobiológusai magas koncentrációban találtak benne aminosavakat: egész pontosan aszparaginsavat és glutaminsavat. Ez a kettő azon 20 aminosav közé tartozik, amelyek több millió fehérje képződéséért felelősek és elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy az állatok életben maradjanak.

©

Az Engadget beszámolója szerint bár a tudósok már korábban is vizsgáltak olyan, a világűrből származó kődarabot, amely tartalmazott aminosavakat, olyannal még nem volt dolguk, amely ilyen nagy koncentrációban tárolta volna azokat. Ami pedig még meglepőbb: az Asuka 12236 többnyire "balkezes" aminosavakat tartalmaz. Bár léteznek jobbkezesek is – az aminosavakat térszerkezetük alapján sorolják a bal- és jobbkezes csoportba – , az élet valamiért előbbieket használta fel a fehérjék felépítéséhez.

A kutatók most azt szeretnék megfejteni, hogy mi okozza az Asuka 12236-ban ezt az aránytalanságot, és milyen körülmények befolyásolhatták. A tudósok szerint a meteoritot kevés víz vagy alacsony hő érhette, ami azért is fontos, mert mindkettő az élet kialakulásának feltétele.

©

A szakemberek úgy vélik, a különböző meteoritok tanulmányozásával feltérképezhető, miként változott a "környezet" a világűrben. Ennek köszönhetően jobban megérthetjük az aminosavak evolúcióját, és az élet kialakulását is.

Mindez most különösen izgalmas kutatási terep, hamarosan ugyanis a NASA OSIRIS-REx űrszondája mintákat gyűjt majd a Bennu nevű aszteroidáról, amiket a Földre fog szállítani, a japánok egysége pedig már úton is van hazafelé a Ryugu nevű kisbolygóról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó