szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Internetes kereséseink árulkodnak arról, mennyire viseli meg a mentális egészségünket a járványhelyzet.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Eddig csak gyanítható volt, hogy az új koronavírus-járvány (SARS-Cov-2) miatti kijárási korlátozások és a világméretű válságállapot rányomja a bélyegét az emberek mentális egészségére is, ezt vizsgálták meg most amerikai kutatók.

A Kaliforniai Egyetem tudósai Google-keresések alapján következtetnek arra, mennyire viselte meg az embereket a járvány a kezdeti szakaszban. Úgy gondolták, a Google Trends segítségével napokra lebontva látható keresési adatok sokkal tisztább eredményt adnak, mint a lelkisegély-szolgálatok felmérései vagy orvosi beszámolók, ezenkívül olcsóbb és gyorsabb adatfeldolgozást tesz lehetővé. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hányszor kerestek az emberek szorongással és pánikrohammal kapcsolatos kifejezésre, mint például a szorongás jelei vagy a pánikroham tünetei.

[A Semmelweis Egyetem képén jól látható, mennyire veszélyes a tüdőre a koronavírus]

A kutatók egy 58 napos időszakot vizsgáltak az amerikai keresések között 2020. március 13-tól – ezen a napont rendelt el Donald Trump amerikai elnök országos vészhelyzetet – május 4-ig, az utolsó vizsgált napig. Ezt a rövid, de intenzív időszakot hasonlították össze egy, 2004. januárjától 2020. március 12-ig gyűjtött, historikus adatok alapján prediktált alternatív időszakkal. A kutatók által használt integrált autoregresszív mozgóátlagos módszer így megmutatta, hogy ha minden a szokott mederben maradt volna, mennyien kerestek volna rá a szorongásos kulcskifejezésekre, és végül mennyien kerestek rá a pandémiás időszakban valóban

A tudósok végül arra jutottak, hogy

az emberek vártnál 11 százalékkal többet kerestek a kulcsszavakra, ez pedig új rekordot is jelent a kifejezések keresési történetében.

Ez 375 ezer kereséssel több, mint az a 3,4 millió darab, amennyire számítottak a prediktált adatok alapján.

Az idén március második felére lett az Egyesült Államok a világfertőzés epicentruma, jelenleg is a tengerentúlon tombol a legjobban a koronavírus-járvány, több mint 6 millió fertőzöttel és 200 ezer halálos áldozattal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkoljaa HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Nem elírás: 360 kilométerrel árulnak egy 28 éves Audit

Nem elírás: 360 kilométerrel árulnak egy 28 éves Audit

Itt a lista a magyarországi új autók átlagáraival

Itt a lista a magyarországi új autók átlagáraival