szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája a Facebookon mutatta meg, miért nem szabad félvállról venni a koronavírus-járványt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban nemrég jelentek meg azok a felvételek, amelyek egy koronavírussal megfertőződött tüdőről készültek. Az elektronmikroszkóppal elkészített felvételeken jól látszik, hogyan tapad a gömbszerű vírus a csillókkal rendelkező sejtekhez.

Bár a felvétel tudományos szempontból valóban fontos, ahhoz, hogy laikusok tömegeinek figyelmét felhívják a járványra, valamint a koronavírus által okozott megbetegedés szövődményeire, érdemes olyan képet készíteni, ami jóval érzékletesebb, és a hétköznapi ember számára is befogadhatóbb módon mutatja meg, mit művel a tüdővel a betegség. Hasonló következtetésre juthattak a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika munkatársai is. A szervezet Facebook-oldalán egy olyan képet tette közzé, amellyel a koronavírus okozta tüdőgyulladás veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet.

A leírás szerint "egy középkorú férfi beteg fokozódó légzési nehezítettség, fulladás miatt került kórházi felvételre, romló állapota miatt intenzív osztályon gépi lélegeztetést igényelt 3 héten keresztül". Az elhúzódó lélegeztetést több hónapos lábadozás és rehabilitáció követte.

A szakemberek 2D-s és 3D-s felvételeket is készítettek a beteg tüdőről. Az első kettőt a betegfelvétel napján, a második kettőt pedig a 18. napon. Utóbbin jól látszódik, hogy milyen nagy mértékben betegítette meg a tüdőt a koronavírus-fertőzés.

A 2D képeken a sötét területek, a 3D képeken a lila területek mutatják az egészséges, légtartó tüdőterületeket. A károsodott, világos területek nem vesznek rész a légcserében

– írják a bejegyzéshez fűzött magyarázatukban.

A #SemmelweisOKK rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a #koronavirus okozta...

Közzétette: Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika – 2020. szeptember 7., hétfő

A bejegyzésén végén mindekinek felhívák a figyelmét azokra az alapvető dolgokra, amelyekkel tehetünk a fertőzés megelőzéséért:

  • rendszeres kézmosás,
  • távolságtartás,
  • arcmaszk megfelelő viselése.

[Járványügyi szakértők kérik: amíg nem mos kezet, ezt a 15 dolgot ne fogja meg]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

"Az emberek morális állapota tízszer szarabb, mint tíz éve" – Hobo a HVG Teraszon

"Az emberek morális állapota tízszer szarabb, mint tíz éve" – Hobo a HVG Teraszon

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben