szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A maszkellenesek, a vírustagadók és oltásellenesek után egy újabb tudománytalan csapat köszörüli egyre hangosabban a torkát.

A járvány- és oltásellenes mozgalmak mára széles körben ismertté váltak: ezek azok a csoportok, melynek tagjai megkérdőjelezik a tudományosan bizonyított tények igazságát. Hasonló koncepció mentén szerveződik a kihalástagadók tábora is, akik szerint az állatfajok nem tűnhetnek csak úgy el – már csak azért sem, mert ez szerintük lehetetlen.

A kihalási események vége a biológiai sokféleség, vagyis az állat- és növényfajok számának csökkenése. Ez a folyamat időnként bekövetkezik, már a hatodik ilyen esemény előszobájában járunk. A korábbi történésekkel ellentétben ezt most nem egy aszteroida becsapódása vagy vulkánkitörés okozza, hanem jelentős részben az emberi tevékenység. Mint például

az erdőirtás, az orvvadászat, a pazarlás vagy a környezetszennyezés.

Ezek a folyamatok a tudósok szerint a madár-, emlős és hüllőfajok egyedszámának érzékelhető visszaesését eredményezik, és amelyek hatására egész populációk tűnhetnek el. A kutatók szerint ma már olyan állatfajok is veszélyben vannak, melyek egy-két évtizede még abszolút biztonságban voltak.

Ez azonban a kihalástagadók szerint egyszerűen nem lehetséges.

Nature Ecology című szaklapban megjelent beszámoló szerint az érintettek ezt többek közt azzal "magyarázzák", hogy környezetünk és technológiánk túlságosan fejlett, hogy bizonyos állatfajok csak úgy köddé váljanak.

Az IFLScience szerint a jelenség még nem olyan súlyos, mint a járványtagadóké, de már mutatkoznak jelei.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?

Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet

Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny

Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny