szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Online hirdetések és megosztások helyett offline csatornán terjeszti a koronavírus-helyzettel kapcsolatos online tartalmait Lenkei Gábor, akinek nagyjából százezer követős oldalát korábban a legnagyobb járványtagadó oldalakat eltüntető akciója keretében deaktivált a Facebook. A linkek a YouTube-ra mutatnak, ahol a jelek szerint elfér, ha egy több tízezres nézettségű videóban azt állítja valaki, hogy nincs járvány, nincs megbízható teszt, vannak viszont "csodálatos" gyógymódok.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A járványtagadók általában féligazságokat vagy tudományosan komolyan vehetetlen, ezerszer megcáfolt, de jól hangzó hazugságokat terjesztenek – ezzel indokolta szeptemberben a Facebook, miért lép fel a járványtagadó oldalak ellen. A koronavírussal kapcsolatban félrevezető információkat közlő legnagyobb magyar oldalak lekapcsolására múlt hónap végén került sor, elérhetetlenné vált Gődény György és Lenkei Gábor oldala is.

Lenkei volt az, aki a pandémia kezdete óta "koronavírus-átverés" címen hivatkozott a világjárványra, illetve egy videójában azt is mondta, befeküdhet egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi baja. Ezúttal – megfogalmazása szerint – eltitkolt "jó híreket" közöl a járvánnyal kapcsolatban azon a szórólapon, melyet szegedi olvasónk juttatott el szerkesztőségünkbe.

Lenkei szerint "a média eltitkolta előlünk a tényleges helyzetet sokkal hitelesebben bemutató, enyhülést jelentő, megnyugtató orvosi tudományos tényeket", így aztán a médiából "eltorzított képet kapunk a koronavírus-helyzetről".

©

A Lenkei nevében terjesztett szórólap az általa alapított Jog az egészséghez című weboldalra irányít, a mobilkészülék segítségével leolvasható QR-kódok mögött jó híreket, illetve még több jó hírt ígér a koronavírus-járványról. Az oldalon lévő videók a YouTube-ról vannak beágyazva – a videómegosztó egyelőre nem avatkozott be. Pedig a – 60-80 ezres nézettségnél járó – videók olyan állításokra épülnek, mint például:

  • nincs súlyos, nincs veszélyes járvány, nincs fenyegetve tömegek egészsége;
  • a tesztek nem megbízhatók, a diagnózisok 90 százaléka téves lehet;
  • a koronavírus-fertőzötteket mutató statisztikák hamisak;
  • léteznek természetes megelőzési módok (vitaminok), melyekkel "figyelemre méltó" mértékben elkerülhető a fertőzés;
  • vannak "csodálatos, hatékony, működőképes" gyógymódok;
  • kár védekezni, a lakosság nagy része megszerezte a természetes védettséget.
©

Lenkei Gábor tudománytalan megnyilatkozásai azért különösen veszélyesek, mert ő orvos, ezért a gyakran valós adatok hamis színben történő feltüntetésére alapuló állításai sok laikus szemében hitelt kaphatnak.

Például az kétségtelen és sokszorosan bizonyított, hogy egy általánosan erősebb immunrendszer jobb esélyekkel indul bármilyen vírusfertőzéssel szemben, mint egy legyengült szervezet. Hogy a koronavírus-fertőzés csupán immunerősítő vitaminokkal megelőzhető vagy gyógyítható lenne, arra azonban nincsen tudományos bizonyíték.

©

Ráadásul a legtöbben nem olvasnak utána egy-egy gyanús állítás tudományos hátterének, különösen nem, ha azt egy orvos végzettségű embertől hallják. Éppen ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége korábban közleményben határolódott el a vírustagadó orvosoktól és „egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól”. Boldogkői Zsolt virológus és molekuláris biológus úgy összegezte a helyzetet: a vírus szövetséget kötött a tudománytalansággal.

Kerestük a YouTube-ot azzal kapcsolatban, hogy a Dr. Lenkei Gábor című csatorna videói nem sértik-e a videomegosztó szabályzatát. Amint megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje