szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb szimptómái – mint a láz és a szaglás elvesztése – mellett több olyan tünetet is azonosítottak már, amely ugyan ritkábban fordul elő, de főleg a társproblémákkal együtt jelentkezve intő jel lehet.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egy koronavírusból kigyógyult amerikaiak körében végzett felmérés szolgáltatta azokat az adatokat, melyek alapján hét tünetet írtak fel a kutatók azok közé, amik szerint koronavírus-fertőzésre lehet gyanakodni. Az indianai egyetem orvosi karán dolgozó Natalie Lambert vezetésével végzett kutatás közel 1600 fő megkérdezésével zajlott.

Az adatgyűjtést a csoport Facebook-oldalán közzétett kérdőívvel végezték. Az érintetteket ebben arra kérték, írják föl, milyen tüneteket tapasztaltak a betegséggel való, hosszabb küzdelem során. A listában hét, eddig nem ismert jelenség szerepel:

  1. herpesz,
  2. repedezett, száraz ajkak,
  3. fülzúgás (tinnitus),
  4. afta, illetve nyelvfájdalom,
  5. véletlenszerű szagok, melyeket valójában nem érezni,
  6. a látómezőben lebegő foltok,
  7. ájulás, kollapszus (syncope). Ez utóbbit 31 ember érzékelte a megkérdezettek közül.

A problémák nem minden koronavírus-fertőzöttnél jelentkeznek, sőt ritkák. Ezért sem szerepelnek az amerikai járványügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) hivatalos listájában, ahol a leggyakoribb tüneteket említik; ilyen a láz, a végtagfájdalom, valamint a szaglás és ízlelés képességének elvesztése.

[Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?]

Az is fontos, hogy a fenti tünetek jelentkezése esetén nem kell azonnal koronavírus-fertőzöttségre gyanakodni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György