szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb izgalmas Samsung-elképzelésre bukkant a szabadalmakat kutató holland oldal: egy olyan okostelefonról van szó, amelynél – az eddigiektől eltérően – hátrafelé hajtható lenne a kijelző bal és jobb fele.

A Samsung jelenleg az egyetlen olyan gyártó, amelyik két, teljesen más elven alapuló összehajtható telefonnal van jelen a piacon, és a háttérben még egyéb megoldásokkal is kísérletezik. Jelenlegi modelljeinél befelé kell hajtani a kijelzőket, azonban egy újabb szabadalom arról árulkodik, hogy a dél-koreai gyártó nem veti el a Huawei Mate X-nél használt kifelé hajtási lehetőséget sem. Azonban nem egészen úgy, ahogyan azt elsőre gondolnánk.

A Samsung még 2018-ban nyújtott be szabadalmat egy kétszeresen hajtható okostelefonra, a Koreai Szellemi Tulajdoni Hivatal (KIPO) pedig október 6-án nyilvánosságra hozta az elképzelést – fedezte fel a holland LetsGoDigital oldal, és rögtön el is nevezte Galaxy Z Dual Foldnak a modellt.

©

A szabadalmaztatott okostelefon nem hasonlít a Samsung semelyik jelenlegi eszközére. A dél-koreai gyártó befelé hajlítható megoldásainál a kijelző közepén található a csuklós mechanizmus. Az említett szabadalomban szereplő összehajtható okostelefonnak viszont két csuklópántja van, ezek a kijelző bal és jobb oldalán találhatók, és ezeket lehet hátrafelé hajtani. Összecsukva egy viszonylag rövid, széles eszközt lehet kézben tartani, amint viszont kihajtják a telefont, egy extraszéles kijelző jön létre, a képernyő felülete körülbelül 85 százalékkal megnő.

Úgy tűnik, hogy a Samsung arra is lehetőséget lát, hogy a kettős zsanér segítségével egy bizonyos szögben rögzítse az eszközt. A rögzítés után az alsó képernyőrész billentyűzetként használható vagy a vezérlőelemek megjelenítésére, míg a felső, nagyképernyős rész a tartalom megjelenítésére. Akár több alkalmazás is futtatható majd egymás mellett. A Samsung egyébként már kidolgozott egy hasonló koncepciót a Galaxy Z Fold2 Flex üzemmódjával. Mivel azonban ez az eszköz kétszer összehajtható, még nagyobb kijelzőfelület jön létre, ami láthatóbbá teszi a megoldás előnyeit.

©

Vitathatatlan, hogy az eszköz kissé furcsa, viszont van néhány előnye az ilyesfajta formai tényezőnek. Természetesen tabletként is lehet használni az eszközt, azonban – és ez az igazi érdekesség – a „kettős hajtású” okostelefon akár laptopként is használható.

Amúgy nem csak a Samsung gondolkozik kettős hajtású okostelefonban. A Xiaominak is volt már ilyen elképzelése, bár a Samsung ennél korábban adta be a szabadalmát. Érdekes lesz látni, hogy kettőjük közül melyik vállalatnak sikerül majd először piacra lépnie egy ilyen megoldással.

A szabadalmat a Samsung Display és nem a Samsung Electronics nyújtotta be, így bizonyos részletek hiányoznak. Például semmilyen kamera, hangszóró és vezérlőgomb nem látható a szabadalmi képeken. Ennek ellenére a LetsGoDigital munkatársa elkészítette az eszköz 3D-s képeit, azonban azt a weboldalnál is hangsúlyozzák, hogy ezek csak szemléltető célokra szolgálnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!