szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismerje meg a svájcisajt-modellt: minél több szabályt tart be egyidejűleg, annál kisebb az esélye a megfertőződésnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szemléletes ábrázolás mutatja meg, mennyit jelent az egyén megfertőződése szempontjából, ha betart néhány koronavírussal kapcsolatos szabályt – egyszerre.

A svájcisajt-modell szerint ha több, egyenként tökéletlen, önmagában még nem elegendő módszert is alkalmazunk – fizikai távolságtartás, maszkviselés, kézmosás és fertőtlenítés – azok végül együttesen sikeres védekezési módot adnak a vírus ellen. Jól illusztrálja ezt néhány egymás mögé sorakoztatott lyukas sajtszelet, ahol végül az összes lyuk takarásba kerül egy mögötte lévő, teli sajtszeletrész által.

Bár kiválóan illik a jelenlegi pandémiás helyzetre, a modell már 1990 óta létezik. James Reason, a Machesteri Egyetem professzora szemléltette ezzel, hogy az emberi tévedések okozta szerencsétlenségeket hogyan lehet megelőzni tudatosan közbeiktatott akadályok segítségével. Azóta széles körben használják az egészségügyben, a kockázatkezelésben és a repüléstervezésben is.

A modell koronavírusra adaptált formáját Ian M. Mackay ausztrál virológus osztotta meg a Twitteren – az ő ábráján hét akadályt jelképeznek a sajtszeletek (távolságtartás, szellőztetés, maszkok, kézhigiénia, tesztelés, kontaktkutatás és felületi fertőtlenítés).

Több kutató is elismerte, aki nem figyel az orr- és szájeltakarásra, illetve elhanyagolja a kézhigiéniát, annál sokkal nagyobb a megfertőződés kockázata, miközben már a távolságtartással és a helyes maszkhasználattal is komoly részsikereket lehet elérni a vírus terjedésének a visszaszorításában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad