szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az infektológus szerint legkésőbb 2021 közepén már elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Magyarországon az elmúlt hónapokban nem volt magasabb a halálozás, mint a koronavírus előtti években, ez azonban több országra, így Angliára, Spanyolországra, Olaszországra és Franciaországra sem igaz – hangsúlyozta Szlávik János egy online szakmai konferencián.

A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a tesztelésről azt közölte, hogy Magyarországon naponta 6–12 ezer tesztet végeznek, és azokból mutatják ki az egyre emelkedő számú pozitív eseteket. Szlávik szerint a PCR-teszt a legmegbízhatóbb, amelyhez azonban speciális eszköz, szakértelem és megfelelő laboratóriumi háttér szükséges.

Az infektológus kiemelte, hogy a maszkviselés az egyik alapvető eszköze a védekezésnek, azonban nem kell a maszkokat misztifikálni. Hatékonyság szempontjából nincs nagy különbség közöttük, hiszen míg egy egyszerű maszk 95 százalékos, a sebészi maszkoké 95-98, a speciális – FFP2, FFP3 – maszkok 99 százalékos védelmet nyújtanak. Szerinte a hétköznapi életben az egyszerűbb maszkok is védelmet nyújtanak, azonban a védekezés másik fontos eleme a távolságtartás. "Ha ezt a kettőt betartjuk, szinte nulla a megfertőződés esélye" – mondta Szlávik.

A koronavírus elleni védőoltásra térve a szakember elmondta, már több olyan törzskönyvezett oltás van Oroszországban és Kínában, amellyel több tízezer embert oltanak, és hatékonynak bizonyulnak. Szlávik közölte, hogy kétszáz oltóanyagjelölt van úgynevezett preklinikai vizsgálatban, ebből tíz van a harmadik fázisban, vagyis amikor már sok emberen, járványos körülmények között próbálják ki azokat. Két-három oltóanyagot már törzskönyveztek is.

Szlávik János szerint a jövő év elején, közepén meglesznek ezek az oltások.

Az infektológus szerint ahhoz, hogy ez a vírus eltűnjön, az emberek 80-95 százalékát be kellene oltani, ahhoz pedig, hogy a nagyobb járványokat elkerüljük, 50-60 százalékos átoltottságra lenne szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni