szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube 2021-től azokon a videókon is megjeleníti majd a reklámjait, melyek készítői eddig túl kicsinek minősültek ahhoz, hogy bekerülhessenek a YouTube partnerprogramjába. Igaz, így sem igazán kerülnek bele: ezek a készítők egy fillér jutalékot sem kapnak majd a videóik által generált reklámbevétel után.

A YouTube 2018 elején jelentette be, hogy szigorít a monetizációs feltételeken. Míg 2018 előtt elegendő volt 10 ezer megtekintést összehozni a csatornán ahhoz, hogy reklámok jelenjenek meg a videókon – és ezekből részesedést kapjon a csatorna tulajdonosa –, azóta 1000 feliratkozóval, valamint 4000 órányi megtekintéssel kell rendelkezni ehhez.

Most ismét változtat a hirdetések megjelenítésének feltételein a YouTube. A módosított Általános Szerződési Feltételek alapján azon csatornák videóinál is megjelenhetnek a reklámok, amelyeknél nem teljesült a fent említett két kritérium. Épp csak annyi a különbség, hogy ezek a videósok

ebből egy fillért nem fognak látni.

Pedig könnyen elképzelhető, hogy egy csatornára, ami egyébként nem felel meg a partnerprogramba kerülés feltételeinek, felkerül egy virális tartalom, amit több tíz- vagy százezren látnak. Ezzel jól járnak a hirdetők, akik már az ilyen videók mellett is meg tudnak majd jelenni. És jól jár a YouTube, hiszen már ezek a tartalmak is termelik majd neki a pénzt.

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire etikus úgy bevételt szerezni egy adott tartalomból, hogy azért semmilyen jutalékot nem fizet a platform.

A szerződésen első körben az Egyesült Államok felhasználói számára változtat a YouTube, de 2021-ben a világ minden részén bevezetik a módosítást.

A cég jelezte, a kizáró okok továbbra is fennállnak, vagyis az explicit nyelvezetet használó, vagy a szexuális, erőszakos tartalmat megjelenítő videókon továbbra sem futhatnak reklámok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére