szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak az Egyesült Királyságban 3500 PlayStation 5-öt vásárolhatott fel konzolüzérek egy csoportja, hogy aztán túlárazva eladja azokat. Az incidens levét a tisztességes felhasználók isszák meg.

A Business Insider szerint nem csak a koronavírus-járványból adódó szűkös készlet miatt nem jutott egyeseknek a PlayStation 5-ből a konzol európai premierjén: egy magát CrepChiefNotifynak nevező brit érdekcsoport állítólag tett róla, hogy több ezer játékgép azonnal elfogyjon a boltok polcairól, mihelyst megkezdődik az eszköz hivatalos értékesítése.

A jelentés szerint a skalperek (magyarán nyerészkedők) automatizált szoftverekkel és precíz csapatkommunikációval igyekeztek felvásárolni a készülékeket. A BI tudni véli, hogy az incidens során az ismeretlen csapat 3500 PS5-öt zsákolt be, melyeket később a rendes ár többszöröséért adtak tovább.

A jelenségnek csak az Egyesült Királyságban találták nyomát, de feltételezhető, hogy máshol is történt hasonló.

A Sony a koronavírus-járványra hivatkozva kisebb készlettel készült mind az amerikai, mind az európai premierre. A feszült helyzetet azzal igyekeztek még oldani, hogy kikötötték: háztartásonként mindössze egyetlen PS5 vásárolható, így biztosítva azt, hogy másoknak is jusson az eszközből. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem mindenhol volt sikeres.

A skalperek ténykedése nem ismeretlen a technológia iparban: korábban az Nvidia új videokártyáit is nagyobb számban igyekeztek felvásárolni a nyerészkedők, pusztán azért, hogy néhány nappal később drágábban eladják azokat. A haszon mértéke nem ismert, de biztosan nem pár dollárnyi összegről van szó.

A PS5-tel kapcsolatban jó hír lehet, hogy a Sony nemrég bejelentette: még év vége előtt újabb szállítmány érkezik a boltokba. De persze ezzel együtt sem valószínű, hogy aki most rendel, az idén hozzájuthat, a beérkező szállítmányokból előbb a hetek, hónapok óta várakozókat szolgálják ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés