szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ionoszférában kitört ciklon hivatalosan 2014-ben volt detektálható, de a kutatók csak most tudták megerősíteni. A jelenség mintegy 8 órán át tartott.

Kutatók úgynevezett űrhurrikánt észleltek a Föld légkörének felső rétegében, az ionoszférában, az Északi-sark fölött. A különös jelenség még 2014-ben zajlott, a műholdak akkor látták is, de a szakembereknek csak most, az adatok elemzése után sikerült megerősíteniük: tényleg lezajlott egy ilyen esemény.

A tudósok azt is megállapították, hogy az űrciklonok és a Földön zajló viharok között – viselkedésben legalábbis – nincs sok eltérés. Az viszont jelentős különbség, hogy a fönt kavargó hurrikán esetében nem (eső)víz, hanem elektronok potyognak, ez a 2014-es jelenség idején is így volt. A Readingi Egyetem szerint a felfedezés új megvilágításba helyezi bolygónk és az űr közti kapcsolatot.

A 2014-ben detektált űrvihar idején egy ezer kilométer szélesen kavargó plazmatömeg az óramutató járásával ellentétes irányban forgott, több nyúlványa is volt, majd 8 óra elteltével szertefoszlott.

A jelenség detektálásához nagy segítséget nyújtottak kínai, amerikai, illetve brit kutatók mérései, valamint az úgynevezett 3D-s magnetoszféra-modellezés, amellyel képet kreálhattak a lezajlott eseményről. A témában íródott tudományos publikációt a Nature Communicationsben tették közzé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy