szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német Julius-Maximilian Egyetem mérnökei egy gömb alakú robotot készítenének, ami képes megmondani, mennyire alkalmas az életre egy Holdon lévő barlang.

Ahhoz, hogy az ember hosszú távon is meg tudja vetni a lábát a Holdon, egy olyan helyre van szükség az égitesten, ami biztonságot nyújt a számukra. A tudósokban már régóta él az az elképzelés, hogy a felszínén található barlangokat kellene használniuk az asztronautáknak.

Ez több szempontból is jó ötlet lenne: egyfelől védelmet nyújtana a meteoritoktól, a szélsőséges hőmérséklettől és a sugárzás egy jelentős részétől is, másfelől pedig nem kellene olyan bonyolult holdbázist építeni, ami megfelelő lenne a földi élet számára.

Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

A kutatók szerint a Holdon a Földön bennünket érő sugárzás 200-szorosát kell elviselni. Az űrhajósokat 38 nap alatt érheti akkora dózis, mint azt, aki a Földön egész évben sugárzó anyagokkal dolgozik.

Ahhoz viszont, hogy ezzel a lehetőséggel élhessünk, fel kell térképezni a Holdon lévő barlangokat. Ebben segíthet az Európai Űrügynökség, ami egy viszonylag kicsi, 18,1 col (nagyjából 46 centiméter) átmérőjű robotot bízna meg ezzel a feladattal. A Daedalus névre keresztelt szerkezet a német Julius-Maximilian Egyetem mérnökeinek fejéből pattant ki.

A tervek szerint a készüléket leeresztenék a viszgálni kívánt barlangba, ahol a hőmérsékletet és a sugárzás mértékét is meg tudná állapítani, emellett pedig mintát venne a holdkőzetekből, és szükség esetén az elébe kerülő akadályokat is el tudná mozdítani.

Életmentő lehet a NASA űrhajósainak egy új találmány, a Holdon vethetik be

A NASA egy olyan rendszer kifejlesztésére adott pénzt, ami azonnal felismeri, ha a 3D-nyomtatás során hiba lép fel.

Az Európai Űrügynökség vizsgálja a terveket, vagyis egyelőre nem biztos, hogy a robot valóban megépül majd. Ám ha elkészül, egészen biztosan hasznos darabja lesz majd a Hold kutatásának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!