szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA egy olyan rendszer kifejlesztésére adott pénzt, ami azonnal felismeri, ha a 3D-nyomtatás során hiba lép fel.

A következő egy-két évtized tudományos szempontból hihetetlenül izgalmasnak ígérkezik az emberiség számára. Az európai és a kínai űrügynökség mellett a NASA is azt tervezi, hogy felépít egy bázist a Holdon, ami aztán kiindulópontként szolgálhat többek között a marsi missziókhoz is.

A projekt egyik legfontosabb eleme, hogy minden tökéletesen működjön, hiszen egyetlen apró hiba a bázison is végzetes lehet az ott élő űrhajósok számára. Tudja ezt a NASA is, ezért most egy olyan céggel álltak össze, amely biztosíthatja, hogy minden flottul menjen a Holdon.

[Az űrhajósok vizelete nagyon jól jöhet a holdbázis felépítéséhez]

A Parabolic Arc beszámolója szerint az amerikai űrügynökség a 3D-nyomtatással rakétákat készítő Relativity Space nevű cég egyik munkájában látta meg a fantáziát. A vállalat egy olyan rendszert fejleszt, amely képes felismerni a 3D-nyomtatás során becsúszó esetleges hibákat – mindezt úgy, hogy a nyomtató éppen dolgozik az adott egységen.

©

A rendszer a tervek szerint nemcsak felismerni tudja majd az esetleges hibákat, de szükség esetén korrigálni is tudja őket, illetve felismeri azt is, hogy az javítható, vagy elölről kell-e kezdeni a folyamatot. Mindez életmentő lehet az űrhajósok számára, hiszen ha a bázis egy kritikus eleme, például a sugárzás ellen védő pajzs készítésébe hiba csúszik, az veszélybe sodorná a küldetést és a teljes személyzetet is.

A NASA nagyjából 125 ezer dollárt, vagyis mintegy 39 millió forintot ad a következő hat hónapban a cégnek, hogy az ki tudja fejleszteni a technológiáját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit kormány megkönyörült a hódokon

A brit kormány megkönyörült a hódokon

„Vicceltem” – mondta Mark Zuckerberg arról, hogy megvenné a Google-t

„Vicceltem” – mondta Mark Zuckerberg arról, hogy megvenné a Google-t

Az óvodások között nincs fertőzött Pápán

Az óvodások között nincs fertőzött Pápán