szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hubble űrteleszkóp ezúttal a Hattyú csillagképben látható Fátyol-ködöt vette górcső alá, az arról készített felvételt nemrég osztotta meg a NASA.

Megszokhattuk már, hogy a Hubble űrteleszkóp lenyűgöző felvételeket készít a világűrről. Az egység hozta össze 2020 egyik legszebb fotóját, és sikerült már egy szupernóva-robbanást is megörökítenie. Most ismét egy fényképnek örülhetünk, amit történetesen szintén egy szupernóváról készített.

A Hubble a Földtől nagyjából 2100 fényév távolságban lévő Fátyol-ködöt fényképezte le. A Fátyol-köd a Hattyú csillagképben található, és egy nagyjából 10 ezer évvel ezelőtti kozmikus eseményről tanúskodik. Akkor egy, a Napnál nagyjából 20-szor nagyobb csillag robbanása következett be.

©

A fenti képet öt különböző szűrő segítségével készítette a Hubble. A fotón ionizált oxigént (kék szín), ionizált hidrogént, valamint ionizált nitrogént (piros) láthatunk.

A ködöt William Herschel fedezte fel 1784. szeptember 7-én, és bár nagyon távol van, azt az amatőr csillagászok is meg tudják figyelni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!