szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az SN2018gv névre keresztelt szupernóva robbanása 5 milliárdszor fényesebb volt, mint a mi Napunk.

Lenyűgöző jelenséget sikerült megfigyelnie nemrég a Hubble űrtávcsőnek. Az eszköz egy éven át kísérte figyelemmel az SN2018gv néven ismert szupernóvát, amely egy ideig a Napnál 5 milliárdszor erősebb fényt bocsátott ki.

Az SN2018gv-t még 2018 januárjában fedezték fel a tudósok a Földtől nagyjából 70 millió fényévnyire lévő NGC 2525 spirálgalaxisban. A meghatározásuk szerint ez egy Ia csoportba sorolható szupernóva volt. Ez azt jelenti, hogy egy bináris (kettős) csillagrendszerben lévő fehér törpe robbanását láthattuk, ami előtte még magába szívta társa anyagát.

Miután nagyjából 1,44 Napnak megfelelő anyagot szippantott be, elég forróvá vált ahhoz, hogy beinduljon a termonukleáris láncreakció. Ez végül egy óriási robbanáshoz vezetett, ami a kilökődő anyagot a fény sebességének 6 százalékára gyorsította fel.

Mivel a tudósok pontosan tudják, hogy egy szupernóva mennyi fényt termel, a segítségükkel kiszámíthatják, milyen távol van a galaxis és a felrobbanó csillag a Földtől. Sőt, ebből az univerzum tágulásának sebességét is le tudják vezetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?