szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hírekben sokszor hallhatunk arról, milyen következményei vannak a klímaváltozásnak. A Google jól látható módon mutatja meg, melyek ezek.

A Google Earth a keresőcég egyik leghasznosabb szolgáltatása. Általa ugyanis sokkal részletesebb képet kaphatunk a bolygó egyes területeiről, akár városok szintjén is.

A Google általában bővíti is a terméket új funkciókkal, és csütörtöki közleményük szerint most ismét egy ilyen lépésről lehet hírt adni. Az aktuális változás azonban a szomorúbb fajtából való: immár azt is meg lehet nézni a szolgáltatásban, hogy

egy bizonyos időszakban hogyan és mennyit változtak a Föld tájai a klímaváltozás hatására.

A funkció használatához előbb indítsa el a Google Earthöt, majd kattintson a baloldali menüsor Utazó nevű parancsára. (Ezt egy hajókormányhoz hasonló ikon alatt találja.) Erre rányomva különböző kategóriákat fog találni, amelyeket az adott területre vonatkozóan gyűjtötte össze a Google.

Képeket láthat például az erdők, partszakaszok eltűnéséről, a folyók vízállásáról, de az elsivatagosodásról és a gleccserek olvadásáról is.

A Google a képen látható változásokat 1984-től 2020-ig dokumentálva mutatja be, szakértői segítséggel. A munka elkészítéséhez ugyanis a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) által biztosított adatokat és műholdfelvételeket is felhasználta a keresőcég.

A funkció használata ingyenes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!