szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Harvard Egyetem kutatói egy, a CRISPR eljárásnál jóval hatékonyabb "genetikai ollót" alkottak meg, amivel több millió kísérletet lehet egyszerre elvégezni.

A biotechnológiában jelenleg az egyik legmodernebb fejlesztés a CRISPR névre keresztelt eljárás, vagyis az a "genetikai olló", amely segítségével a szakértők géneket iktathatnak ki, a sérülteket megfelelő DNS-részekkel pótolhatják vagy új génszekvenciákat illeszthetnek be. A technológiát 2015-ben az év tudományos áttörésének választották – a közvélemény pedig egy botrány kapcsán ismerhette meg –, hamarosan azonban elavulttá válhat. Az amerikai Harvard Egyetem tudósai bejelentették: létrehoztak egy sokkal hatékonyabb "genetikai ollót".

A CRISPR eljárás komoly hátránya, hogy a a CRISPR/Cas9 névre keresztelt molekuláris ollót nagy léptékben csak nagyon nehezen lehet alkalmazni, a Cas9 fehérje bizonyos esetekben toxikus lehet, az eljárással pedig előfordulhat, hogy a DNS azon részéhez is hozzányúlnak, amelyhez nem szerettek volna. Ezeket a problémákat küszöbölheti ki a Retron Library Recombineering (RLR) névre keresztelt új technológia.

©

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent publikáció szerint az RLR lehetővé teheti a tudósok számára, hogy egyszerre több millió genetikai kísérletet hajtsanak végre. Az eljárás a retron nevű, számos baktériumfaj genomjában megtalálható DNS-szakasz segítségével dolgozik. A retronok különlegessége, hogy olyan enzimeket képesek kódolni, amelyek aztán egy-egy új DNS-szálat tudnak létrehozni.

Ezt a tulajdonságát használták ki a Harvard tudósai. Míg a CRISPR/Cas9 fizikailag vágja ki a hibás DNS-részt, hogy egy másikkal helyettesítse, addig a retronok segítségével azt közvetlenül a DNS-be sikerült bevinni. A tudósok az E. coli baktériumba vitték be a módosított DNS-szálat. Kiderült, a replikációs sejtek az utódsejtek 90 százalékának DNS-ébe beépítették a módosítást.

Amerika szerint Kína titokban génszerkesztett szuperkatonákkal kísérletezik

A DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő CRISPR/Cas9 genetikai olló alkalmazása rendkívül hatékonynak bizonyult két agresszív ráktípus kezelésében egérkísérletek során - jelentették be a Tel-avivi Egyetem kutatói.

A szakemberek azt is bebizonyították, hogy az eljárás rendkívül felgyorsíthatja a tömeges genetikai kísérletek elvégzését. Mivel a retronok egyfajta speciális azonosítóként is használhatók, ezért a kutatóknak nem kell az egyes mutáns baktériumok génszekvenálását elvégezni ahhoz, hogy megtalálják például az antibiotikum-rezisztenciáért felelős mutációt, ehhez elég csupán a retronok szekvenálását elvégezni.

A szakemberek hangsúlyozzák, a metódus az emlősök sejtjeinél egyelőre nem működőképes, így tovább kell azt finomítani, hogy hatékony mechanizmust tudjanak letenni az asztalra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!