szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínai katonai vezetők többször hangoztatták, hogy a biotechnológiát a hadsereg is kamatoztathatná. Az Egyesült Államok most aggódik, hogy már nem csak tervekről van szó.

A CRISPR génszerkesztő eljárás segítségével génmódosításon átesett szuperkatonákkal kísérleteznek a kínaiak – állította a The Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében John Ratcliffe, az amerikai hírszerzés első embere. Ratcliffe már a címben sem finomkodik:

szerinte Kína a világ első számú nemzetbiztonsági kockázata.

A 2012-ben kifejlesztett, idén Nobel-díjjal elismert CRISPR nevű biotechnológiai eljárás 2018 novemberében került reflektorfénybe, amikor egy kínai tudós, Ho Csienkuj közölte: emberi magzatokon végzett génmanipulációs kísérletei sikeresek voltak, így megszülettek a világ első génmódosított csecsemői. A tudós szerint a génmódosítás segítségével a szervezet mesterséges védelmet kaphat az olyan vírusokkal szemben is, mint például a HIV. A tudományos élet azonban elítélte Csienkuj próbálkozásait, mondván az nem csak veszélyes volt, de a nemzetközi szabályozásoknak sem felelt meg. (A genetikai ollónak is nevezett eljárás emberi lehetőségeiről és veszélyeiről korábbi, részletes cikkünkben olvashat.)

A kínai hadsereg azonban az egyértelmű figyelmeztetések ellenére sem hagyott fel a kísérletekkel, és most is azon ügyködik, hogyan tudna ellenállóbb katonákat “gyártani” – ezt állítja Ratcliffe. A hírszerzés igazgatója szerint sok kínai technológia cég végez titokban olyan tevékenységet, amely a kommunista vezetés – és így közvetetten a hadsereg – érdekeit szolgálja.

A Futurism cikkében kitér rá, hogy a kínai katonai vezetők több alkalommal hangoztatták, hogy a biotechnológia kiaknázásával a hadsereg is fontos előnyökhöz juthatna. Részleteket ugyanakkor nem mondtak. A jelenleginél jobb harcászati eszközök “gyártása” egyébként nem csak Kína érdeke, Amerika is hosszú ideje végez ilyen jellegű kísérleteket. Egyik érdekesebb projektjük a vadászrepülőkre szerelt, lézertechnológia, illetve az a sisak, mellyel Terminátorokat faragnának a kommandósokból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!